Onze favoriete BBQ-spiesen!

Onze favoriete BBQ-spiesen!

Een feestelijke BBQ met familie of vrienden is niet compleet zonder zelfgemaakte spiesen! Je kunt je culinair helemaal uitleven én het is gezellig om te doen. Hier zijn onze zes favoriete vleesspiesrecepten.

 

Oosterse biefstukspies


Benodigdheden voor 2 spiesen:

250 gr biefstuk (Hollandse biefstuk of kogelbiefstuk
2 bosui
1 limoen
1 eetlepel honing
2 eetlepels sojasaus
Zwarte peper

Meng eerst de sojasaus, honing en sap van de limoen in een kom en snijd hierna de biefstuk in flinke, gelijke stukken. Bestrooi met wat zwarte peper en laat het vlees minimaal een uur in de koelkast marineren.
Snijd de bosui in stukken van ca. 5 cm. en rijg de stukken biefstuk en bosui aan de spiesen. Gebruik bij voorkeur lange, roestvrij stalen spiesen! Grill de spiesen om en om 5 tot 7 minuten op de BBQ, afhankelijk van hoe je je vlees het liefst eet. Ook lekker met bijv. stukken mango of hele champignons op de spies!

 

Mixed grill spies


Benodigdheden voor 4 spiesen:

150 gr. biefstuk (Hollandse biefstuk of kogelbiefstuk
150 gr. varkenshaas
150 gr. kipfilet
rode paprika
2 uien

Voor een heerlijk, kleurrijke spies wissel je gelijke stukken kipfilet, varkenshaas en biefstuk af met rode ui en paprika (of andere groenten). Grill je mixed grillspiesen ongeveer om en om 10 minuten op de BBQ. Superlekker met je favoriete barbecuesaus of onze Zwolse Aioli natuurlijk!

 

Mexicaanse kipspies


Benodigdheden voor 4 spiesen:

400 gr. kippendij 
paprikapoeder
cayennepeper
komijn 
mini maïs (uit blik)
1 paprika
1 avocado
2 eetlepels citroensap

Snijd de kippendijen in gelijke stukken en kruid met peper, zout, paprikapoeder, komijn en cayennepeper. Snijd de minimaisjes doormidden en de paprika in stukken. Rijg alles mooi aan de spiesen en grill ze ongeveer om en om 10 min. op de BBQ. Pureer de avocado met citroensap en wat peper en zout en gebruik deze als dip voor de kip!

 

Lamsgehakt spies


Benodigdheden voor 8 spiesjes:

500 gr. lamsgehakt
2 teentjes knoflook, grofgehakt
1 kleine ui, grofgehakt
2 theelepels gemalen komijn (djintan)
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel (gemalen) venkelzaad
eventueel ½ theelepel harissa
vers gemalen zwarte peper en zeezout

Voor dit recept kun je het beste kleine houten spiesjes gebruiken. Leg deze wel 2 uur van te voren in het water, zodat ze op de barbecue niet verbranden.
Voeg alles (behalve het vlees) bij elkaar en meng het in de blender. Meng het mengsel in een kom met het lamsgehakt en kneed het geheel goed. Verdeel het in 8 porties en maak van iedere portie een worstje van 1,5 cm in doorsnede. Rijg deze in de lengte aan een stokje en leg ze een uurtje in de koelkast. Grill ze ongveer 5-8 min. om en om op een goed hete BBQ. Lekker met Griekse tzatziki!

 

Indonesische kipsaté 


Benodigdheden voor 12 spiesen/stokjes:

600 gr. kippendijen
100 ml sla- of olijfolie
150 ml ketjap manis
suiker
versgemalen zwarte peper en zeezout
2 teentjes knoflook, geperst 

Week de satéprikkers allereerst in water. Doe de olie, ketjap, suiker, peper, zout en knoflook in een kom en roer alles goed door elkaar. Snij de kippendijen in gelijke stukjes van ongeveer 2 cm dik.
Houd ongeveer een kwart van de marinade apart en doe het vlees in de rest van de marinade en zet deze in ieder geval 2 uur tot een nacht in de koelkast. Rijg de reepjes aan de stokjes en leg ze op het rooster van de BBQ.
Draai de stokjes regelmatig om zodat de saté aan alle kanten mooi bruin wordt. Strijk het laatste beetje marinade over de saté als deze net gaar is. Daarna gril je ze nog even om en om af. Natuurlijk het lekkerst met pindasaus en gebakken uitjes!

 

Shish kebab van varkenshaas


Benodigdheden voor 4 spiesen:

400 gram varkenshaas
4 eetlepels olijfolie
zest van 1 citroen
2 tenen knoflook, geperst
1 paprika
8 tot 10 cherrytomaatjes
versgemalen zwarte peper en zout

Snijd de varkenshaas in blokjes van ongeveer 2 cm. en de paprika in stukken van dezelfde grootte. Meng de olijfolie, zest en knoflook met een beetje versgemalen zwarte peper. Marineer de varkenshaas en de paprika in ongeveer 3 uur in de koelkast. Rijg de varkenshaas, paprika en cherrytomaatjes aan de spiesen en bestrooi ze met wat zout vlak voordat ze de barbecue op gaan. Grill de varkenshaas rondom tot een kerntemperatuur van 70°C en laat ze 5 min. rusten. Het allerlekkerst met een pot Zwolse Aioli!

Producten in dit recept bestellen:
Varkenshaas
Varkenshaas
6.95