Ontvang GRATIS 2 Edelhert saucijsjes t.w.v. 4.70 bij besteding vanaf € 35.-!

Tamme eendenborst met homemade pruimenchutney

Tamme eendenborst met homemade pruimenchutney

Eend is een echte klassieker en doet het altijd goed bij de maaltijd. Rijk van smaak en heerlijk sappig. Veel malser dan bijvoorbeeld kipfilet en dat komt door de vetrand die eendenborst heeft. Door die vetrand mooi krokant te bakken krijgt de eendenborst een zoute bite. Met zelfgemaakte pruimenchutney is de eendenborst op zijn allerlekkerst. En de bereiding? Een eitje!

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

4 stukjes tamme eendenborst

300 gr pruimen

40 gr medjoul dadels

Scheut olijfolie

½ halve ui

1 tl Baharat kruiden Jonnie Boer

Snuf knoflookpoeder

50 ml balsamicoazijn

30 gr bruine basterdsuiker

Peper en zout

 

Begin met het maken van de chutney. Zo maak je het:

Ontpit de pruimen en de medjoul dadels en snijd ze in kleine blokjes. En snipper de ui.

Verhit in een pannetje een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui.

Voeg de Baharat kruiden toe en het snufje knoflookpoeder. Doe ook de dadels en pruimen in de pan en roer het geheel goed door.

Als alles goed is omgeschept voeg je de balsamico azijn toe. Breng het aan de kook en laat op middelhoog vuur ongeveer 8 tot 10 minuten pruttelen. 

Daarna kunnen de suiker en een snuf zout erbij. Laat het geheel nog 20 minuten zachtjes koken tot je een ingedikte chutney hebt.

Proef of de pruimenchutney. Vind je hem wat zuur naar jouw smaak, voeg dan nog wat basterdsuiker toe. 

 

Zo maak je de eendenborst klaar:

Haal de eendenborst op tijd uit de koelkast zodat hij enigszins op kamertemperatuur kan komen. Snijd eventueel losse stukjes weg. Dep de eendenborst droog. 

De eendenborst heeft aan een zijde een vetlaag. Haal deze niet weg! Snijd de vetlaag kruislings in, zodat er een ruitpatroon ontstaat. Doe dit met een scherp mes en probeer alleen in het vet te snijden en niet in het vlees zelf.

Leg de eendenborsten hierna met de vetzijde in een koude koekenpan met antiaanbaklaag. Er is geen boter of olijfolie nodig. Je zult zien dat er genoeg vet vrijkomt tijdens de garing.

Bestrooi de eendenborst aan de vleeszijde met wat peper en zout.

Zet het vuur laag aan. Laat de pan met de eendenborst op temperatuur komen. Laat hem rustig liggen. Er komt nu vet vrij, laat de eendenborst hierin een aantal minuten bakken tot de vetlaag knapperig wordt. Gebruik een tang om de eendenborst te keren. 

Als de eendenborst is omgedraaid en op de vleeszijde ligt, draai je het vuur op. Laat de eendenborst een minuut of 5 bakken. Draai de eendenborst nog een keer naar de vetzijde tot hij krokant geworden is. 

Eventueel kun je ook de zijden van de eendenborst aanbakken door hem met de tang beet te pakken en hem op zijn zij in de pan te leggen. 

Haal het vlees uit de pan en laat hem een paar minuten rusten alvorens je hem in dunne plakken snijd. Serveer met de homemade pruimenchutney. Lekker met stoofpeertjes of rode kool.

Eet smakelijk!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Gerelateerde berichten
  1. Kleurrijke jagersstoofschotel van wildpoulet met wintergroenten Kleurrijke jagersstoofschotel van wildpoulet met wintergroenten Warm en gezellig in deze tijd van het jaar, met de hele familie om tafel met een heerlijk geurende en bij de herfst kleurende jagersstoofschotel van wildpoulet met wintergroenten. Want het oog wil immers ook wat!
  2. Reerugfilet met aardappelgratin en paddenstoelen Reerugfilet met aardappelgratin en paddenstoelen Deze gratin is bij alle soorten wild te gebruiken, zeker bij gebraden reerug!De reerug is eigenlijk het meest delicate stukje vlees wat de natuur te bieden heeft. Er is dus ook niet veel voor nodig om dit stukje lekker te kunnen bereiden
  3. Eendenborst met rode kool Eendenborst met rode kool Zoetzure rode kool is een ideaal gerecht bij wilde eend of gans. Maak een flinke pan, want je blijft er van eten en de volgende dagen wordt het alleen maar lekkerder. De smaken hebben dan de tijd om op elkaar in te werken.
  4. Wild zwijn bout Wild zwijn bout Een hele bout uit de oven, aan het spit of van de barbecue is een feest voor het oog. Met zo'n groot stuk vlees waan je ook jezelf als een wilde.
Gerelateerde producten