Tamme eendenborst met homemade pruimenchutney

Tamme eendenborst met homemade pruimenchutney

Tamme eendenborst met homemade pruimenchutney

Eend is een echte klassieker en doet het altijd goed bij de maaltijd. Rijk van smaak en heerlijk sappig. Veel malser dan bijvoorbeeld kipfilet en dat komt door de vetrand die eendenborst heeft. Door die vetrand mooi krokant te bakken krijgt de eendenborst een zoute bite. Met zelfgemaakte pruimenchutney is de eendenborst op zijn allerlekkerst. En de bereiding? Een eitje!

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

4 stukjes tamme eendenborst

300 gr pruimen

40 gr medjoul dadels

Scheut olijfolie

½ halve ui

1 tl Baharat kruiden Jonnie Boer

Snuf knoflookpoeder

50 ml balsamicoazijn

30 gr bruine basterdsuiker

Peper en zout

 

Begin met het maken van de chutney. Zo maak je het:

Ontpit de pruimen en de medjoul dadels en snijd ze in kleine blokjes. En snipper de ui.

Verhit in een pannetje een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui.

Voeg de Baharat kruiden toe en het snufje knoflookpoeder. Doe ook de dadels en pruimen in de pan en roer het geheel goed door.

Als alles goed is omgeschept voeg je de balsamico azijn toe. Breng het aan de kook en laat op middelhoog vuur ongeveer 8 tot 10 minuten pruttelen. 

Daarna kunnen de suiker en een snuf zout erbij. Laat het geheel nog 20 minuten zachtjes koken tot je een ingedikte chutney hebt.

Proef of de pruimenchutney. Vind je hem wat zuur naar jouw smaak, voeg dan nog wat basterdsuiker toe. 

 

Zo maak je de eendenborst klaar:

Haal de eendenborst op tijd uit de koelkast zodat hij enigszins op kamertemperatuur kan komen. Snijd eventueel losse stukjes weg. Dep de eendenborst droog. 

De eendenborst heeft aan een zijde een vetlaag. Haal deze niet weg! Snijd de vetlaag kruislings in, zodat er een ruitpatroon ontstaat. Doe dit met een scherp mes en probeer alleen in het vet te snijden en niet in het vlees zelf.

Leg de eendenborsten hierna met de vetzijde in een koude koekenpan met antiaanbaklaag. Er is geen boter of olijfolie nodig. Je zult zien dat er genoeg vet vrijkomt tijdens de garing.

Bestrooi de eendenborst aan de vleeszijde met wat peper en zout.

Zet het vuur laag aan. Laat de pan met de eendenborst op temperatuur komen. Laat hem rustig liggen. Er komt nu vet vrij, laat de eendenborst hierin een aantal minuten bakken tot de vetlaag knapperig wordt. Gebruik een tang om de eendenborst te keren. 

Als de eendenborst is omgedraaid en op de vleeszijde ligt, draai je het vuur op. Laat de eendenborst een minuut of 5 bakken. Draai de eendenborst nog een keer naar de vetzijde tot hij krokant geworden is. 

Eventueel kun je ook de zijden van de eendenborst aanbakken door hem met de tang beet te pakken en hem op zijn zij in de pan te leggen. 

Haal het vlees uit de pan en laat hem een paar minuten rusten alvorens je hem in dunne plakken snijd. Serveer met de homemade pruimenchutney. Lekker met stoofpeertjes of rode kool.

Eet smakelijk!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Jager&Boer Premium Olijfolie Extra Virgin
Jager&Boer Premium Olijfolie Extra Virgin
10.95