Thanksgiving special - roasted turkey

Thanksgiving special - roasted turkey

Thanksgiving special - roasted turkey

Roasted Turkey (geroosterde kalkoen) is natuurlijk een gerecht bij uitstek voor het populaire Amerikaanse Thanksgiving, de dag waarop het volk God of het lot dankt voor de goede oogst. Daarbij hoort traditioneel kalkoen. Ook bij ons in Nederland is Thanksgiving steeds meer en meer een traditie aan het worden, want de combinatie feest en een maaltijd is bij ons natuurlijk ook niet geheel onbekend! Heb je nog nooit een thanskgiving kalkoen gemaakt? Geen zorgen, wij hebben het perfecte recept voor je!

 

Dit heb je nodig:

1 kalkoen 2,5-3kg

4 wortels

Half bosje peterselie

2 stelen bleekselderij

2 middelgrote uien

6 el olijfolie

Kruidenmix naar keuze

250 ml gevogeltefond

2 takjes rozemarijn

Zout

Peper

 

Andere benodigdheden:

Aluminiumfolie

Kernthermometer

Ovenschaal

Keukentouw

 

Zo maak je de geroosterde kalkoen:

Verwarm de oven voor op 210 graden celcius. Spoel ondertussen de kalkoen af onder koud stromend water van binnen en van buiten en dep hem vervolgens droog met keukenpapier. Zorg dat de kalkoen ook van binnen goed schoon en droog is.

Vul de kalkoen vervolgens met de grof gesneden peterselie en de rozemarijn. Bind eventueel de poten van de kalkoen af met keukentouw.

Leg de grof gehakte uit, de gesneden selderij en de gesneden wortel in een braadslee. Leg de kalkoen hier bovenop en besprekel met olijfolie. Wrijf de olie met de hand goed in de huid van de kalkoen.

Kruid de kalkoen vervolgens met peper en zout of met je eigen favoriete kruidenmix.

Plaats het geheel vervolgens in de oven en braad zo'n 30 tot 45 minuten zonder af te dekken.

Voeg daarna de gevogeltebouillion toe en bedek vervolgens de ovenschaal af met aluminiumfolie. Breng de oventemperatuur terug naar 180 graden en braad de kalkoen in zo'n 2 uur helemaal gaar tot een kerntemperatuur ronde 65 graden in de dijen. Controleer dit even met een kerntemperatuur meter. 

Wanneer de kalkoen helemaal gaar is haal je de kruiden in de buikholte eruit, deze hebben hun werk gedaan en zijn niet zo lekker meer om te eten. Serveer de kalkoen op een mooie schaal met de groente en jus erbij. Lekker om het geheel uit te serveren met bijvoorbeeld zoete aardappel en veenbessen.

Een heerlijke maaltijd voor de hele familie!

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Bio hele kalkoen 2,5-3 kilo
Bio hele kalkoen 2,5-3 kilo
42.50