Zomers gerecht voor ganzenborst met couscous

Veel mensen denken bij wild aan typisch winterse gerechten, maar wild kan prima het hele jaar door gegeten worden. Zo maakten wij dit zomerse gerecht waarbij we gans combineerden met smaken uit de Noord-Afrikaanse keuken: Ras-el-hanout, couscous, pistachenoten en abrikozen. Gans is mager vlees met een fijne wildsmaak, verrassend mals met een zachte smaak. Uiteraard heeft ons ganzenvlees het label “ECHT WILD”. ECHT WILD is een keurmerk voor groothandels, poeliers, restaurants en winkels die werken met wild dat ECHT uit de vrije natuur komt en geschoten is door gediplomeerde jagers.

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

2 ganzenborsten

2 tl Ras-el-hanout

1 teentje knoflook

1 (biologische) sinaasappel

200 gr couscous

80 gr gedroogde abrikozen

50 gr pistache noten

1 blokje groentebouillon

Koriander

Olijfolie

Roomboter

Peper

Zout

Lente ui

 

Zo maak je het:

Gans kan snel droog worden en door het te marineren zorg je ervoor dat het vlees zachter wordt en meer smaak mee krijgt. Neem daarom uitgebreid de tijd voor het marineren van het vlees, begin het liefst een dag van te voren. 

Boen de sinaasappel schoon, rasp vervolgens de schil en pers de sinaasappel uit. Meng de Ras-el-hanout, het sinaasappelsap en de -rasp met de fijn gesneden knoflook in een schaal. Laat hierin de ganzenborst marineren. 

Laat de ganzenborsten voordat je ze gaat braden goed op kamertemperatuur komen. Dep de ganzenborsten droog. Laat een koekenpan heet worden en doe er een flinke scheut olijfolie in. Schroei de ganzenborsten aan beide kanten dicht. Draai het fornuis lager en voeg een klont boter toe aan de pan. Bak het vlees nog ongeveer 5 minuten aan beide kanten gaar, het vlees is dan van binnen rozé. Wikkel de ganzenborsten in aluminiumfolie en laat ze 10 minuten rusten.

Maak ondertussen met het bouillonblokje een halve liter bouillon. Doe de couscous in een kom en schenk hier de hete bouillon bij zodat de couscous net onder water staat. Je zult waarschijnlijk niet alle bouillon nodig hebben. Laat de couscous 10 minuten wellen. Maak daarna met een vork de couscous los.

Snij de abrikozen in reepjes, de koriander in kleine stukjes en hak de pistachenoten grof. Roer alles door de couscous heen. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Snij de eendenborst in plakjes en serveer met de couscous en garneer die naar wens met stukjes lente ui. Eet smakelijk!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Gerelateerde berichten
  1. Rillettes van gans Rillettes van gans Een rillettes is een soort pasta van draderig vlees met vet en reuzel. Langzaam en lang gegaard vlees, dat net als confit in de pot volledig wordt overgoten met braadvet. Te serveren met stokbrood als voorgerecht, als onderdeel van de hoofdmaaltijd o
  2. Koolhydraatarme ovenschotel met kipdij, witlof en venkel Koolhydraatarme ovenschotel met kipdij, witlof en venkel
Gerelateerde producten