Wilde eend

(Anas platyrhynchos)

De wilde eend, een algemeen voorkomende watervogel, is veel te vinden in parken en vijvers en is een standvogel. Het mannetje (woerd) is te herkennen aan zijn opvallende groene kop met witte nekband. Het vrouwtje (eendje) heeft een gecamoufleerd bruin verenkleed, zij draagt zorg voor de eieren en het kroost. Beide hebben opvallende oranje poten.

Wilde eenden is omnivoor en eet daarom wat er voor handen is, zoals waterplanten, grassen en kleine waterdieren. In het water duikt deze eend gedeeltelijk onder om over de bodem naar voedsel te zoeken, op het land grazen ze gras.

De wilde eend is bejaagbaar van 15 augustus tot en met 31 januari een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang.