De Vleesvarkensstal

In de bak achter de trekker maken de vleesvarkens hun reis naar de vleesvarkensschuur. De vleesvarkensschuur staat aan de andere kant van het bedrijf, waardoor we ze niet zelf kunnen laten lopen. Wist je dat varkens heel hard en snel kunnen rennen?

Ook in de vleesvarkensstal hebben we 9 verschillende afdelingen. Evenals de biggenstal heeft elke afdeling 2 hokken, waarin 31 vleesvarkens kunnen. Aan elk binnenhok zit een aangrenzend buitenhok. Ook hier kunnen ze 24 uur per dag kiezen of ze binnen of buiten gaan liggen luieren. Want dat doet een varken, heel veel luieren. Totdat je in het hok komt, dan zijn ze opeens heel nieuwsgierig en is je schoen niet veilig. Mooie beesten!

Het binnenhok heeft voor driekwart een dichte vloer met stro. De vleesvarkens voeren we twee keer per dag beperkt, naar behoefte van het varken. Over water hebben ze te allen tijde en onbeperkt de beschikking. Het voeren van de vleesvarkens gebruikt door middel van een voercurve. Dat betekent dat we een schema hebben waarin precies staat wat de behoefte is van het varken qua leeftijd en daarmee het gewicht van het varken. Deze wijze van voeren zorgt ervoor dat de varkens niet te dik en vet worden en hierdoor topkwaliteit vlees krijgen. Een karbonade of speklapje van goede kwaliteit!

Als een vleesvarken ongeveer 120 kilogram weegt, gaat deze naar de slachterij. Het varken is dan ongeveer 7 maanden oud. Elke twee weken, meestal op maandag vroeg in de ochtend, gaan er ongeveer 65 vleesvarkens naar de slachterij. De vleesvarkens leveren wij aan De Groene Weg, een dochterorganisatie van Vion.