Biologisch en Weide Varkensvlees

Biologisch vlees is een term die in Nederland steeds verder in opkomst is en een steeds grotere plek op de markt verovert. Men hecht steeds meer waarde aan het welzijn van de dieren, alsook het hele proces daaromheen. Dit wordt bovendien ook steeds makkelijker gemaakt door de speciale biologische keurmerken van het vlees. Wist je echter dat biologisch varkensvlees niet alleen staat voor een goed en vreedzaam leven voor de varkens? Biologisch vlees betekent ook een gezonder en kwalitatief beter stuk vlees. Deze combinatie van kwaliteit en diervriendelijkheid is precies wat wij willen voor onze klanten van Jager&Boer! 

Producten 1-12 van 40

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 40

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Wat is Biologisch en Weide Varkensvlees?

Biologisch en weide varkensvlees is afkomstig van varkens die een goed leven hebben gehad. Zo hebben ze meer ruimte dan op een “normale” boerderij gebruikelijk is, gebruiken de boeren geen genetische modificatie, krijgen ze biologisch voer en geen preventieve antibiotica. Een ander mooi bijkomend feit is dat biologische varkens ook lekker buiten kunnen lopen. De simpele basis van biologisch varkensvlees is dat de varkens zich op een eigen en natuurlijke manier kunnen gedragen en opgroeien! Biologisch varkensvlees kun je o.a. herkennen aan het EKO-keurmerk en het Europees biologische keurmerk.

Biologisch en Weide Varkensvlees kopen bij Jager&Boer

Het biologische en weide varkensvlees dat je koopt bij Jager&Boer is afkomstig van onze partner en leverancier en voorzien van het 3 sterren ‘Beter Leven’ keurmerk. Sedert 2012 zijn zij, vanwege de wijzigende marktwerking en steeds zwaarder wegende persoonlijke belangen op het gebied van dierenwelzijn, omgeschakeld van een reguliere varkenshouderij naar een biologische varkenshouderij. Alles is hier zo opgezet dat de varkens een zo’n goed, mooi en rustig leven als mogelijk hebben, een proces dat reeds begint bij de geboorte van de biggetjes in de speciale kraamstal! Hier liggen de zeugen in een individueel kraamhok met stro, waar ze zowel binnen als buiten kunnen rondlopen tot ze gaan werpen, en is er een speciaal biggennest met vloerverwarming en een warmtelamp waar de biggetjes veilig kunnen luieren en slapen. 

Pas na 6 weken in het kraamhok met moederzeug worden de biggetjes gespeend en gaan de biggen naar de gespeende biggenstal. In de biggenstal (6 tot 8 biggen per stal) met stro kunnen de biggen 24/7 naar buiten. Als de biggen een gewicht van 40 kilogram hebben bereikt zijn het niet langer biggen maar vleesvarkens, en worden ze verplaatst naar de vleesvarkensstal. De vleesvarkens kunnen zowel binnen als buiten rondlopen en worden gevoerd met een voercurve. Hierin staat precies wat de behoefte is van het varken, om er zo voor te zorgen dat deze niet te dik en vet wordt, maar juist topkwaliteit vlees genereert. Hier blijft het varken tot het ongeveer 120 kilogram weegt (+/-7 maanden), daarna gaat het door naar de slachterij.

Bij alle varkens op deze biologische varkensboerderij geldt dat zij vrij in- en uit kunnen lopen naar buiten. Buiten hebben ze ruim de gelegenheid om kuilvoer te eten en lekker in de frisse lucht te slapen. In het voorjaar en in de zomer, van april tot oktober, hebben de zeugen ook de mogelijkheid om de wei in te gaan en lekker in de modderpoel verkoeling te zoeken. Het gehele proces is erop gebaseerd om de varkens op een zo’n natuurlijk mogelijke manier te laten opgroeien, met voldoende beweging en zo min mogelijk stress. Deze manier van leven voor vleesvarkens resulteert vervolgens in een verbluffende smaak en kwaliteit van het vlees! 

100% Biologisch en weide Varkensvlees: Gezonder & Smaakvoller

Naast het feit dat 100% biologisch en weide vlees een stuk diervriendelijker is dan varkensvlees afkomstig uit de bio-industrie, is het ook kwalitatief een stuk beter en niet te vergeten smaakvoller. Het grootste verschil zit in de leefomstandigheden en voeding van de dieren. Het vlees van biologische dieren is steviger, malser en heeft over het algemeen een lager vetgehalte. De belangrijkste reden hiervoor is dat deze dieren voldoende tijd, ruimte en licht hebben gehad om op een normale manier op te groeien. 

Een ander belangrijk aspect dat bijdraagt aan de smaakbeleving is het dierenwelzijn. Een sappig stukje vlees smaakt nou eenmaal beter als je weet dat het dier onder fatsoenlijke omstandigheden is opgegroeid en niet volgestopt is met voedsel, medicatie en antibiotica. Dit proef je dan ook terug in het vlees.

Biologische en weide Varkensvlees kopen bij Jager&Boer voor een betaalbare prijs!

Biologisch en weide vlees is iets duurder dan vlees afkomstig uit de bio-industrie. Dit heeft uiteraard te maken met de duur en zorg die besteed is aan het natuurlijke opgroeiproces, maar ook omdat er op een zelfde oppervlak als in de bio-industrie minder dieren opgroeien. In ruil hiervoor krijg je dan ook een kwaliteit hoogstaand en smaakvol stukje vlees én de wetenschap dat het dier een goed leven heeft gehad! Bij Jager&Boer kunnen we bovendien de prijs voor biologisch vlees relatief laag houden. Dit doen we door allerlei tussenhanden te elimineren en het vlees in zo’n kort mogelijke gang van de boer en slager naar jouw bord te begeleiden. Zo zorgen wij ervoor dat het biologische en weide varkensvlees voor iedereen betaalbaar blijft!