Galloway 100% Grasgevoerd

Scharrelrund van langs de Vecht

Aan de Overijsselse Vecht, tussen Zwolle en het dorp Dalfsen in, vind je Buitenplaats Vechterweerd. Op deze bijzondere plek, aan de rand van een natuurgebied, ligt de boerderij van Evert en Alja waar zij met hun gezin en veestapel wonen. Naast paarden en koeien houden zij onder andere ook varkens, kippen en geiten. Tevens is de boerderij een plek waar zorg en begeleiding wordt geboden aan volwassenen en jongeren.

11 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Braadvlees Galloway Bekijk Product
  Braadvlees Galloway
  5.44
  Niet op voorraad
 2. Brisket Bekijk Product
  Brisket
  18.95
 3. Runderlever Bekijk Product
  Runderlever
  4.64
per pagina

 

GALLOWAY UIT DE VECHTERWEERD

Natuurlijke omgeving 

In de buurt van al dat water en natuurschoon genieten de dieren van Evert en Alja een goed leven. Zo halen de Galloway runderen regelmatig natte poten als zij door de uitlopers van de Vecht banjeren. Verder krijgen deze half wilde runderen een natuurlijk menu van onder andere kruiden en grassen voorgeschoteld. Ze doen zich tegoed aan alles dat zij in de natuur vinden als zij het jaarrond door dit gebied grazen. Door de begrazing van deze runderen, ontstaat er langzaam een gevarieerd landschap dat weer aantrekkelijk is voor verschillende insecten, vogels en planten. 

 

Galloway runderen

De kudde heeft een rustig bestaan in de Vechterweerd en er wordt zo min mogelijk door boer en boerin ingegrepen. Omdat er zowel mannelijke als vrouwelijke dieren naast elkaar leven, groeit de kudde ieder jaar aan. Het gebied groeit echter niet mee. Om de Galloway runderen gezond te houden, oogsten zij hier zorgvuldig ieder jaar wat dieren van. En dit vlees van natuurlijke oorsprong, vind je bij Jager&Boer!

 

De smaak

Doordat Galloway runderen veel ruimte hebben om te bewegen is hun vlees goed dooraderd met een marmering van vet. Het is die dooradering die zorgt voor heerlijk mals vlees dat zacht van structuur is. Het vlees van het Galloway rund heeft een karakteristieke eigen smaak, je proeft direct dat dit rund het gehele jaar door buiten loopt en zich voedt met wat er op dat moment in de natuur te verkrijgen is! Super mals en zacht van structuur met een karakteristieke eigen smaak.

 

Waar komt de Galloway vandaan?

In de 18e eeuw was er onder de fokkers een voorkeur voor hoornloze runderen. Ook was dit voor de drijvers een absolute pré vanwege de gemakkelijke omgang met deze runderen. Een ruime eeuw van selectief fokken heeft het huidige Galloway-rund voortgebracht wat nog steeds wordt gezien als een 100% zuiver ras. De oorsprong van de Galloway ligt in het Zuid-Westen van Schotland en is van daaruit over de hele wereld geëxporteerd. In Nederland werden Galloways vooral ingezet voor de begrazing van natuurgebieden. Naast de kenmerkende zwarte Galloways zijn er ook grijze, witte, rode en lakenvelder Galloways te vinden.

Uiterlijk en innerlijk

Een Galloway is gemakkelijk te herkennen aan zijn ruige lange en golvende haar en wat kortere beentjes. Door dit fijne warme haarkleed is de Galloway in staat om zelfs in de strengste winters lekker buiten te blijven grazen. Het Galloway rund is een wat kleiner ras met een gemiddelde schofthoogte van 120 cm. Ze worden dan gemiddeld ook maar 450-590 kilo. Deze vitale dieren zijn robuust en vruchtbaar en brengen over het algemeen zelf hun kalveren ter wereld, zonder bemoeienis van de mens. De Galloway is een uiterst zelfredzaam runderras, niet ziektegevoelig, vergt weinig onderhoud en hoeft zelfs niet ontwormd te worden!

Weet wat je eet. Grasgevoerd, traceerbaar en zonder toevoegingen!

Op de kleuterschool werd het ons al geleerd; wat eet een koe? GRAS! Dat weet iedereen. Grasgevoerd rundvlees is het duurzame rundvlees van koeien die in natuurgebieden grazen, zo ook ons Galloway rund. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat koeien van oorsprong bosdieren zijn, en geen weidedieren?

Zo leeft onze “oerkoe”, het Galloway rund, nog steeds, lekker tussen de bomen en struiken waar ze leven van gras Met kruiden die ze kunnen vinden, daarnaast eet zo’n rund ook boomschors en houtige delen Van struiken, dat kunnen ze omdat ze vier magen hebben. Hierdoor blijven de dieren ook fitter, dat geldt immers Ook voor onszelf. Wanneer je iets eten wat niet gemakkelijk verteerd kan worden, wordt het opgeslagen als vetcellen. Grasgevoerde dieren ontwikkelen dus minder maar vooral ánder vet. Het vlees van het Galloway bevat daarnaast ook nog eens gezonde vetten zoals Omega 3 vetzuren. Ook heeft grasgevoerd vlees een hoger CLA gehalte (Cojugated Linoleic Acid) en een Hoger vitamine A en E gehalte als je het vergelijkt met graan gevoerd vlees. Het Galloway rund is een echte grazer. Geen krachtvoer, geen granen en geen mais, niks van dit alles, alleen gras en andere plantensoorten die in onze natuurlijke weides staan. Deze koeien staan dicht bij de natuur, dat zit in de genen van het ras. Zelfs in de wintermaanden staan onze galloway runderen niet op stal, dit kan doordat ze een mooie lange vacht hebben die goed isoleert. 

Zonder toevoegingen

Je proeft bij grasgevoerd rundvlees een meer aromatische misschien zelfs wel gras-achtige smaak. Je zou het bijna een beetje een wild-smaak kunnen noemen. Pure smaken zonder toevoegingen van medicatie, Hormonen en antibiotica. De galloway runderen zijn ook eigenlijk nooit ziek, omdat ze eten wat ze behoren te eten, gras. Doordat deze runderen dus alleen 100% gras gevoerd krijgen dat ze zelf bij elkaar scharrelen in hun natuurgebied Maakt dit het vlees ontzettend gezond, duurzaam en diervriendelijk. De Galloways leven buiten In een kudde en groeien in hun eigen tempo op.

Wil je dus graag verantwoord vlees kopen dan kun je kiezen voor het vlees van grasgevoerde dieren, in dit Geval het Galloway rund. En boven alles vinden mensen grasgevoerd vlees veel smaakvoller. Elk stuk vlees Is puur, zonder geïnjecteerd water of toevoeging van van zout. Gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft, of zoals wij zeggen, echt natuurvlees! Verschil tussen graan gevoerd en grasgevoerd vlees. Een van de eigenschappen van graangevoerde dieren is dat ze vaak iets malser zijn qua vlees dan de Grasgevoerde dieren, maar een grasgevoerd rund heeft wel véél meer smaak en dat niet alleen, grasgevoerd Vlees is bewezen beter en gezonder vlees, met minder Omega 6 en meer Omega 3.