Brisket

Voor de echte barbecue fanaat! Ook wel bekend als klapstuk of borststuk. Heerlijk om lekker lang te garen op de barbecue of in de oven.

Op voorraad
Gewicht ca. 1000 gramp/kg 18,95
18.95

De lekkerste brisket koop je bij Jager&Boer

Heb je weleens brisket bereid? Of wil je dit graag een keer proberen? Dan helpen wij je graag op weg met prachtig vlees en bereidingstips voor overheerlijke brisket. Brisket is de borst van de rund en wordt ook wel klapstuk of borststuk genoemd. Het vlees bevat nogal wat pezen, waardoor het vrij taai is. Hierdoor is dit het perfecte vlees om in zijn geheel low & slow te bereiden of om er een stoofpot mee maken. In Nederland is de brisket nog vrij bijzonder, je komt het niet in alle winkels tegen. Gelukkig kun je wel altijd terecht bij je vertrouwde Jager&Boer. Zo ben je bij ons verzekerd van een heerlijk stukje brisket dat duurzaam, verantwoord én eerlijk is.

Koop of bestel dit vlees nu bij Jager&Boer en geniet van hutspot met brisket of van brisket op de BBQ.

Wat is Brisket?

Brisket is dus de borst van een rund, het vlees komt van de klapribben oftewel de korte rib vandaan. De brisket is doorregen met musculair vet wat het vlees veel smaak geeft. Verder bevat het veel pezen, waardoor het een taai stuk vlees is. Dit alles maakt de brisket perfect voor een lange tijd garen op lage temperatuur. Van koken en stoven tot low & slow bereiden op de barbecue. En alhoewel de brisket in Nederland een vergeten stuk vlees is, is de brisket in Texas een heuse BBQ klassieker.

Flat & Point!

Een hele brisket wordt ook wel een whole packer genoemd en bestaat uit twee spieren: een flat en een point. De flat is de vierkante spier die onderop ligt en is het grootste gedeelte van de brisket. De point is het driehoekige stuk dat bovenop de flat ligt. De point bevat meer vet en dus meer smaak. Als je brisket koopt, ontvang je vaak een point met een klein deel flat. Als je echt alleen de point koopt, dan noemen ze dit ook wel brisket ear. Mocht je voor de eerste keer brisket gaan bereiden, dan kan het verstandig zijn om een point te kiezen. De point is dankzij het vet makkelijker te bereiden dan de magere flat.

Brisket Low & Slow bereiden

Je kunt een brisket dus het beste een lange tijd op een lage temperatuur bereiden. Je moet voor de brisket dus echt even de tijd nemen. Maar deze langzame garing zorgt er wel voor dat het vlees een extra lekkere smaak krijgt: het vet in het vlees smelt langzaam en de smaak wordt volledig opgenomen in het vlees. Wanneer het stuk vlees klaar is, val dan niet direct aan maar laat het even rusten. Zo zorg je er namelijk voor dat de vleessappen in het vlees blijven wanneer je het vlees aansnijdt. Je kunt daarna het kookvocht van de brisket weer gebruiken voor bijvoorbeeld soep, ragout, sauzen of het koken van wortelen of aardappelen. Het zal daar echt een lekkere smaak aan toevoegen.

Je kunt de brisket dus bereiden op de BBQ, hiervoor is de low & slow bereiding perfect. Deze techniek is te vergelijken met het stoven van vlees. Door garing op lage temperatuur verandert dit stevige, taaie vlees in een botermals stukje vlees. Je hebt hiervoor wel een BBQ met een deksel nodig, zoals een Green Egg, Bastard, Weber of American Smoker. Door het deksel dicht te doen, kun je namelijk een omgeving creëren waarvan de temperatuur perfect te reguleren valt. Zo kun je grote stukken vlees langzaam laten garen op een lage temperatuur. Een brisket bereiden op de BBQ kan soms wel de hele dag duren. Maar maak je geen zorgen, je BBQ doet het meeste werk.

Brisket op de BBQ

Wil je nu ook een brisket op de BBQ bereiden? Goed idee! Neem er de tijd voor en geniet van het proces. Houd er rekening mee dat het garen van het vlees tot wel 18 uur in beslag kan nemen.

Maar geloof ons, de brisket is echt de moeite waard.

Benodigdheden:

  • Brisket (runderborst/klapstuk)

  • Meat injector

  • AllBrine oplossing of een andere vloeistof

  • Een lekkere dry rub

Bereiding:
Met brisket heb je dus het meeste kans op succes als je deze low & slow bereidt op een barbecue of in een smoker.

Ter voorbereiding, kun je de brisket injecteren met runderbouillon of een andere vloeistof met je favoriete smaken. Snijd daarna, indien nodig, de vetranden van de brisket en maak het stuk vlees op deze manier wat gelijkmatiger. Injecteer dan de brisket (met een meat injector) royaal met de AllBrine oplossing of je vloeistof naar keuze. Wrijf je rundvlees hierna rijkelijk in met een mooie rub.

Stook in de tussentijd de BBQ zo stabiel mogelijk op tot ongeveer 110ºC en voeg je favoriete rookhout toe. Eiken, beuken en hickory doen het goed bij brisket. Gaar de brisket eerst tot een kerntemperatuur van 64 tot 68ºC en pak daarna het vlees in aluminiumfolie in. Leg het vlees in de folie op de BBQ en laat het langzaam doorgaren tot een kerntemperatuur van 90 tot 95ºC. Zodra de brisket deze temperatuur heeft bereikt, kun je het stuk vlees van de BBQ halen. Laat het daarna minstens nog een half uur rusten in de folie. Snijd dan de brisket dwars op de draad in mooie, rechte plakken van ongeveer een cm. Aanvallen maar!

Koop brisket bij Jager&Boer

Bij Jager&Boer staan gezondheid, duurzaamheid en diervriendelijkheid voorop. En dit zie je ook terug bij de boeren waarmee wij samenwerken. Zo selecteren wij zelf onze boeren, zonder tussenkomst van allerlei handelaren. Hierdoor kunnen we de beste kwaliteit tegen een scherpe prijs aanbieden. Maar bovenal zijn we er op deze manier zeker van dat de dieren een goed leven hebben gehad. Bij ons koop je lekker en lokaal scharrelvlees, direct van onze boeren.

 

Bewaren: Maximaal 4°C. Wanneer ontdooid nog zo’n 7 dagen houdbaar in de koeling in de originele verpakking. Na ontdooien niet meer invriezen.

Ras: Galloway

Herkomst: Vechterweerd, Nederland.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Brisket
Uw waardering

Gerelateerde recepten en berichten