Worsten

Bij ons vind je een heleboel soorten worst, niet alleen de alom bekende worsten van varken, rund en lam maar wij hebben ook diverse soorten worst gemaakt van het wild zwijn en zelf van ree! Lekkere wildworst met bijvoorbeeld tuinkruiden, in merguez vorm of zelfs chipolata! Ook moeten we onze jalapenos-cheddar worst of chorizo worst van bio varken niet vergeten!

7 producten

Van hoog naar laag sorteren
  1. Saucijzen Varken Bekijk Product
    Saucijzen Varken
    4.49
  2. Rundersaucijzen Blonde d'Aquitaine Bekijk Product
    Rundersaucijzen Blonde d'Aquitaine
    Waardering:
    100%
    3.99
per pagina

Worsten, ook wel saucijzen, braadworst of verse worst genoemd, zijn er in allerlei vormen, soorten en maten. Zo hebben we worsten van ons Blonde d'Aquitaine rund uit Zwolle, worsten van biologisch varken, worstjes van biologisch lam (de alom bekende merguez), worstjes van biologisch kalf en zelf worstjes van wild zwijn en ree! Dus van mooi biologisch vlees van een boederij hier in de directe omgeving of een echte scharrelworst uit de vrije natuur!

Worst is een vleesproduct dat gewoonlijk gemaakt wordt van gemalen vlees, dierlijk vet, zout (en vaak suiker), specerijen en/of kruiden, dat vanouds in een voornamelijk uit collageen bestaand deel van een dierendarm bewaard wordt. Als omhulsel wordt daarvoor ander dan dierlijk materiaal gebruikt, gemaakt van collageen, oneetbaar cellulose of plastic. Sommige worsten worden gekookt, andere door een bepaalde conserveringstechniek houdbaar gemaakt, weer andere typen worst worden gedroogd in de open lucht, of warm hetzij koud gerookt. Een worst is meestal langwerpig, met een diameter van 1-10 cm en een lengte van 2 tot 30 cm. De einden van een worst kunnen worden afgesloten door een knoop in de darm te leggen en/of met een loodje, dat tevens een zegel of een kwaliteitsmerk kan zijn.

rundersaucijzen

De runderworstjes uit onze eigen slagerij worden gemaakt van de mooie blonde runderen van Rob van der Kolk uit Zwolle zuid. Zij wonen net op het randje van Zwolle. Deze mooie en sappige worsten zijn fijn van structuur en lekker om eventueel rose te bakken op zowel de barbecue als gewoon in de koekenpan.

Bio varken burger

De heerlijke saucijzen en verse worsten van ons biologisch varken:
- Saucijzen
- Chorizo saucijzen
- Jalapenos-Chedder saucijzen
- Verse worst

De saucijzen zijn te herkennen aan hun korte vorm, een saucijs is een mooi kort, wat dikker ogend, worstje wat een mooie portie per persoon is. De verse worst daarintegen is een een langere worst die vaak in ronde vorm verpakt zit. Gezellig om met het hele gezin deze worst te verdelen aan de eettafel.

Lams worstjes

Van het biologisch lam van boerderij Ecofields waar zij Texels lam houden, hebben wij de heerlijke merguez worsten, afgewisseld met merguez worsten van onze eigen lammeren, dit zijn Wolmerino's, ook heel lekker en iets zachter van smaak dan de Texelaar. De merguezworst kenmerkt zich door het beetje pit wat erin zit. Een mooie dunne worst met een stevige smaak!

Bio kalf worsten

De worsten van biologisch kalf komen ook van EcoFields, de kalveren mogen hier elke dag naar buiten. Dat proef je terug in deze worstjes! Lekker sappig en mals van dit mooie biologische rosé kalfsvlees. Je proeft de pure smaken van dit fijne vlees en dat ze lekker buiten hebben kunnen scharrelen!

merguez

Het merguez worstje is een heerlijk pittig worstje uit de Noord-Afrikaanse keuken. Wij zijn er dol op, maar wat maakt hem nou zo lekker? Wat zit er allemaal in? En kun je hem ook zelf maken? Merguez worstjes (en dus niet merquez met een q, zoals we vaak op menukaarten zien) worden gemaakt van rund-, lams- of schapenvlees. In Nederland kun je tegenwoordig ook exemplaren kopen die van kip gemaakt zijn, maar dat is niet het oorspronkelijke recept. Dit vlees wordt vervolgens gekruid met harissa, komijn, paprikapoeder, knoflook, koriander, venkelzaad, cayennepeper en kaneel. En dan is het ‘t lekkerst als je de worstjes bakt op de barbecue of op de grill. Wij zouden Jager&Boer niet zijn als wij niet ook een variant hadden gemaakt van wild zwijn en een variant met ree!

verse worst of braadworst

Feitelijk is er geen verschil tussen de worsten. Het zijn gewoon verse worsten. Het vlees wordt als gehakt gemalen, gekruid en in een darm gedrukt, de uiteindjes van de darm worden dichtgedraaid en de worst wordt gebakken. De echte braadworst, die ook altijd zo genoemd wordt omdat hij de originele vorm heeft die bij een braadworst hoort, is een lange verse worst, die opgerold wordt. Eigenlijk werd hij ooit zo bekend als braadworst. Dit was dus de originele vorm van dé braadworst. Later ontstonden kleinere verse worsten waarbij de lange rol werdt onderbroken in kleine deeltjes die op een bepaalde afstand onderling werden afgeknepen en dichtgedraaid. Dit wordt nog steeds 'een saucijsje' genoemd. Zo ontstonden er meerdere vormen, ietsje gebogen langere worstjes, rechte worstjes, dikke korte worsten en ook gebogen worsten met de vorm die we van de rookworst kennen. Deze wordt altijd verse worst genoemd, want de braadworst die wij inmiddels als braadworst kennen, heeft die immers niet. De enige echte braadworst die bij alle slagers zo genoemd wordt is dus eigenlijk de lange opgerolde worst, die je zelf in stukjes kunt verdelen. De kleine onderbroken rol worstjes worden altijd saucijsjes genoemd en de verse rookworstvorm wordt altijd verse worst genoemd. De andere vormen worden óf braadworst, óf verse worst genoemd. Het is een keuze van de slager welke naam hij eraan geeft.

Wild worst

Bij ons in het assortiment vind je ook een breed scale aan worsten en saucijzen van wild. Zowel van wild zwijn als van ree. Heerlijk scharrelvlees wat direct bij ons uit eigen jachtveld komt. Deze dieren eten het hele jaar door wat de natuur te bieden heeft en dat proef je terug in je stukje vlees! We hebben voorgegaarde barbecueworsten van wild zwijn en ree maar ook bijvoorbeeld merguez, braadworst of chipolata worstjes.

chipolata

Een chipolata is een (vers) worstje dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het lijkt op een Italiaans worstje en op de Duitse bratwurst. De chipolata wordt doorgaans niet gekookt, maar gegrild of gebraden. Chipolata's worden van varkensvlees gemaakt, dat gekruid is met peper en zout (en eventueel andere kruiden als kerrie, nootmuskaat of tijm).[1] Het woord chipolata is Frans, maar waarschijnlijk afgeleid van het Italiaanse cipollata, dat in essentie 'met uien bereid' betekent.[2]