Kalkoen

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
  1. Bio hele kalkoen 2,5-3 kilo Bekijk Product
    Bio hele kalkoen 2,5-3 kilo
    42.50
  2. Bio kalkoenfilet Bekijk Product
    Bio kalkoenfilet
    17.95
    Niet op voorraad
per pagina

Biologische Kalkoen en Thanksgiving

Thanksgiving, een feestdag die ook in Nederland steeds meer aanzien krijgt. Net als bij Kerst staat ook Thanksgiving in het teken van dankbaarheid, gezelligheid, familie en vooral lekker en véél eten! Tijdens Thanksgiving verschillen de vele bijgerechten die bij de hoofdschotel worden geserveerd van familie tot familie. Op sommige tafels vind je aardappelpuree en sperziebonen en op andere dan weer zoete aardappelen, veenbessen en pompoentaart. Hoe je Thanksgiving ook viert, er is één gast die steevast ieder jaar en aan elke tafel wordt verwelkomd - de kalkoen! 

Bij Jager & Boer doen we mee aan deze bijzondere traditie. Ook dit jaar kunnen we rekenen op onze lokale boeren, om onze delicatessenzaak te voorzien van heel wat biologische kwaliteitsvolle kalkoenen, ideaal voor het feestmaal van Thanksgiving!

Maar hoe, wanneer en waarom is de kalkoen het pronkstuk van ontelbare eettafels geworden op Thanksgiving Day? Je ontdekt hieronder alles wat je moet weten over de Thanksgiving en de kalkoen traditie, maar ook enkele leuke bereidingstips en meer! Duik met ons mee in de Thanksgiving archieven!

 

Oorsprong van Thanksgiving en kalkoen traditie

Het Thanksgiving feest en de bijhorende culinaire kalkoentraditie, kent haar oorsprong in de Verenigde Staten. Thanksgiving Day is een nationale feestdag in Amerika en Canada. Elke jaar op de vierde donderdag van november betuigen Amerikanen hun dank. Oorspronkelijk deden ze dit voor een goede oogst, vandaag danken ze God en zijn ze dankbaar voor alle mooie dingen. Thanksgiving draait in essentie vooral om samenzijn en lekker eten, met als culinair pronkstuk een grote kalkoen op tafel!

De daadwerkelijke oorsprong van deze feestdag is een beetje een mysterie. De meeste Amerikanen leren hetzelfde verhaal over Thanksgiving Day: Engelse pelgrims zaten samen met inheemse Amerikanen (indianen) en deelden een maaltijd om deze laatsten te bedanken voor hun hulp bij een succesvolle oogst. Maar het is intussen geweten dat dit verhaal vol onwaarheden zit. 

Een andere, meer overtuigende verklaring gaat als volgt. In de vroege 20e eeuw, toen immigranten naar Amerika kwamen, leerden ze kalkoen eten. Deze vogel was inheems in Noord-Amerika en was bovendien groot genoeg om veel monden te voeden. Op die manier maakten de immigranten kennis met de Amerikaanse gebruiken en gewoontes. In onze contreien raakte (gevulde) kalkoen pas ingeburgerd na de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten brachten kalkoenvlees mee uit hun land en introduceerden het hier als feestmaaltijd. 

Er waren ook praktische redenen om bij een feest als Thanksgiving kalkoen te eten in plaats van bijvoorbeeld een gewone kip. Kalkoenen zijn groot genoeg om een tafel vol hongerige familieleden te kunnen voeden. In tegenstelling tot varken, kip of rund is kalkoen ook niet zo alledaags, wat de bijzondere vogel een ideale keuze maakt voor een speciale gelegenheid zoals Thanksgiving Day!

Bij een feestdag hoort een feestmaal: biologische kalkoen van Jager & Boer

‘Keep it simple’ is een goed motto voor alledaags koken. Wanneer de feestdagen er straks aan komen, gaat een goede gastheer tot het uiterste voor zijn gasten. Dat betekent dat je op zoek moet gaan naar net dat tikkeltje extra. 

De fijne slagerij van Jager & Boer geeft je dat extraatje. De biologische kalkoen die je bij Jager & Boer vindt, heeft er een heel rustig en vreedzaam leven opzitten: ze werd buiten natuurlijk gefokt op een groot weiland zonder pesticiden, ze kreeg een gevarieerd en natuurlijk dieet met verse granen en zaden en ze kreeg geen antibiotica of hormonen toegediend. Dit proef je natuurlijk terug in de volle smaak die kenmerkend is voor een biologische kalkoen. 

Kies dus voor een bio- of hoevekalkoen voor je Thanksgiving maaltijd. Biologische kalkoenen zijn steviger en beter van smaak, doordat ze tijdens hun leven vrij in de natuur hebben rondgerend en zo een betere lichaamsbouw hebben verkregen. Je herkent ze aan hun biolabel of kwaliteitslabel. Ook koop je het beste een kleinere kalkoen van maximaal 4 kg. Immers: hoe groter de kalkoen, hoe minder smaak het vlees heeft.

Extra tip - Hoe herken ik een kwalitatief goede kalkoen?

Een goede kalkoen moet jong zijn en een korte hals hebben. Je kan een jonge kalkoen herkennen doordat de schubben van zijn poten blinken en glad zijn. Als de poten en de kop donkerrood zijn, heb je daarentegen met een oude kalkoen te maken.

Bij Jager & Boer verkopen wij bewust enkel biologische en jonge kalkoenen, omdat onze kernwaarden - kwaliteit, dierenwelzijn en duurzaamheid - te allen tijde voorrang hebben. Je vindt ze bovendien in alle maten en gewichten. Voeg gewoon je gewenste hoeveelheid toe aan je winkelmandje, plaats je bestelling, en wij doen de rest!

De perfecte gebraden kalkoen 

Als je van plan bent om dit jaar een Thanksgiving-diner te hosten: keep calm. Of je nu al jaren gastvrouw bent met Thanksgiving of het je eerste keer is, het kan gewoon niet mislopen met onze handige en eenvoudige bereidingstips voor de perfecte kalkoen! Beslis wel eerst hoe je je kalkoen wilt gaan bereiden. Als je er namelijk voor kiest de kalkoen te barbecueën of te roken, weet dan dat je hem niet kunt vullen. De vulling of dressing kan dan als bijgerecht worden geserveerd. 

Het is echter moeilijk om weerstand te bieden aan de klassiek gebraden kalkoen, met een heerlijk vulling binnenin, die heerlijke aroma’s laat vrijkomen uit de oven! Bij ons staat de gevulde kalkoen dan ook nog steeds op nummer 1. 

Extra tip - Waarom is een gevulde kalkoen zo populair? 

Kalkoenvlees hunkert naar een smakelijke en goed gekruide vulling. Kalkoen heeft een grovere structuur en is droger dan kip. Door vlees te barderen (vooraf bedekken of omwikkelen) met spek of vet, of van een vulling te voorzien, voorkom je dat het gaat uitdrogen. Voor de vulling kan je klassiek gehakt, peterselie en look gebruiken, maar je kunt eigenlijk toevoegen wat je maar wilt. De voorbereiding hiervan neemt redelijk wat tijd in beslag. Wij raden dan ook aan om de vulling een dag van tevoren te bereiden.

 

Het 5 Stappenplan voor het bereiden van kalkoen!

Met onderstaande 5-stappenplan en onze handige tips en tricks, schotel jij je gasten gegarandeerd de perfecte gebraden kip voor op Thanksgiving Day!

1. Zorg ervoor dat de kalkoen in je oven past! 

Extra tip 1 – Hoe groot moet mijn kalkoen zijn? 

Reken voor 4 à 5 personen een kalkoen van +/- 2 kg. Voor elke extra gast reken je een halve kg (500 gram) extra.  

Extra tip 2  - Mijn oven is te klein voor de hele kalkoen. Wat nu? 

Snijd de kalkoen in twee en braad elke helft afzonderlijk in de oven. Je kan ook de billen van de kalkoen snijden en deze apart bakken. 

2. Haal de kalkoen, afhankelijk van het formaat, minstens een uur voor hij in de oven gaat uit de koelkast en laat hem rusten op kamertemperatuur. Verwarm de oven ondertussen zo’n 20 minuten voor op 220°C. 

3. Laat de kalkoen nu eerst zo’n 30 minuten braden op 220°C. Verminder de temperatuur vervolgens tot 180°C. De gaartijd hangt vervolgens af van het gewicht van de kalkoen. Voor kalkoenen van minder dan 4 kg reken je 20 minuten per kilo + 70 minuten extra; voor kalkoenen boven de 4 kg reken je ook 20 minuten per kilo + 90 minuten extra. 

Extra tip 3 - Hoe houd ik mijn kalkoen lekker sappig? 

Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie, zodat hij niet verbrandt. Verwijder de folie de laatste 30 tot 45 minuten van de braadtijd, zo wordt de kalkoen mooi bruin en blijft de buitenkant lekker knapperig met een korstje! De borst is altijd sneller gaar dan de billen. Je kan verhinderen dat het borstvlees gaat uitdrogen, door tussen het vel en het borstvlees extra vulling toe te voegen. Dit doe je door het vel los te snijden aan de achterkant van de kalkoen, de vulling erin te steken en deze goed aan te drukken. 

Extra tip 4 - Hoe weet ik of mijn kalkoen gaar is?

Meten is weten. Je kan de gaarheid perfect meten met een vleesthermometer. Als de kerntemperatuur in het borstvlees 72°C aangeeft, is je kalkoen gaar!

4. Haal de kalkoen uit de oven. Laat hem 20 minuten rusten onder de folie op een serveerschaal alvorens hem te versnijden in mooie sneden. Dien de kalkoen op met een lekker sausje à la minute. Happy Thanksgiving Day!

Extra tip 5 - Hoe bereid ik een lekkere saus bij mijn kalkoen?

Het vocht in de ovenschaal kan ideaal dienen als basis voor je saus. De vleesjus van je kalkoen is een tijdloze smaakmaker die je kalkoen en bijgerechten nog beter tot zijn recht laat komen!

5. Niets zo lekker als restjes! Je kunt de kalkoenrestjes nog twee dagen in de koelkast bewaren. Als de restjes afkomstig zijn van een verse kalkoen, kan je ze ook invriezen, maar doe dit dan liefst onmiddellijk na je Thanksgiving maaltijd. Verwerk je kalkoenrestjes de volgende dag(en) in een wrap, pasta, (maaltijd)soep of quiche: dubbel genieten! 

Zoals je ziet hoef je om een kalkoen te bereiden geen keukenprinses of keukenprins te zijn. Wel moet je er tijd voor vrijmaken om alles perfect te krijgen. Te veel gedoe voor jou? Ook voor wie houdt van gemak en het liefste zo veel mogelijk tijd doorbrengt met zijn gasten, schiet Jager & Boer te hulp! Bij Jager & Boer kun je een mooi uitgebeende kalkoen met vulling op maat verkrijgen. 

4 heerlijke populaire Thanksgiving bijgerechten

De kalkoen gaat zoals gezegd traditioneel vergezeld van heel wat bijgerechten. Vooral aardappelpuree, sperziebonen, zoete aardappel en pompoentaart zorgen voor urenlang tafelen en genieten. Loopt het water je al in de mond? Wij geven jou alvast inspiratie met de 4 belangrijkste bijgerechten voor een typische Amerikaanse Thanksgiving!

1. Zoete aardappelpuree

Een klassieker met een twist! Zowel zoete aardappels als aardappelpuree worden vaak bij de kalkoen geserveerd. Wil je eens iets originelers proberen dan deze klassiekers, dan kun je je gasten zoete aardappelpuree voorschotelen. Zoete aardappelpuree gaat perfect samen met de vleesjus van de kalkoen en zorgt voor een kleurrijke noot op je bord. Bovendien is deze aardappel voedzaam en gezond, zo hoef je je weer een beetje minder schuldig te voelen als je voor een tweede of derde keer opschept! 

Natuurlijk kun je de zoete aardappel op de traditionele manier serveren bij je kalkoen. Dan snijd je de zoete aardappel in kleine blokjes en bak je deze in de pan. Het beste schil je de zoete aardappel niet, zo houden je blokjes veel meer smaak vast! 

2. Sperziebonen

Wil je voor een gezonde, maar toch heel lekkere optie gaan? Dan zijn groene sperziebonen een uitmuntende keuze. Sperziebonen worden vaak geserveerd in een ovenschotel, waaraan ook nog champignons en uien worden toegevoegd: de zogenaamde Green Bean Casserole. Zorg ervoor dat je verse knapperige sperziebonen gebruikt!

Je kan ook je boontjes afbakken in de pan met echte boter en wat jus van de gebraden kalkoen. Om de sperziebonen nog meer smaak te geven, kun je fijn gehakte rode uien toevoegen. Deze bak je dan samen af met de sperzieboontjes in de pan. Breng op smaak met peper en zout en voeg gerust een fijngehakt teentje look toe!

3. Cranberrycompote

Cranberrycompote en kalkoen zie je vaak samen op de Amerikaanse Thanksgiving tafel verschijnen. Dat heeft een goede reden. De combinatie van de twee is gewoonweg verrukkelijk! Cranberries smaken van nature redelijk bitter en een tikkeltje zuur. Kies dus voor een zoete appelsoort als je de compote maakt. Een goed voorbeeld van een zoete appel is de Sweet Caroline. Heb je geen zoete appel in huis of is de smaak van de compote nog steeds te bitter voor je? Voeg dan gewoon een lepeltje honing of wat suiker toe. 

4. Pompoentaart

Ben je eerder een zoetekauw en zinderen de oktoberse halloweenkriebels nog na? Dan kun je een lekker stukje pompoentaart serveren bij je kalkoen. Als je de pompoentaart als bijgerecht serveert in plaats van als dessert, dan voeg je simpelweg iets minder suiker toe en wat meer gecondenseerde melk. Zo is de taart niet te zoet en niet te overheersend van smaak. 

Kwalitatieve kalkoen voor Thanksgiving haal je bij Jager & Boer

Onze jarenlange samenwerking met lokale boeren zorgt ervoor dat wij enkel de beste kwaliteit kalkoen kunnen bieden aan onze klanten. De boeren waarmee Jager & Boer samenwerkt, beschikken over een kwaliteitslabel en houden zich aan strikte Europese milieu- en kwaliteitsnormen waarbij dierenwelzijn en duurzaamheid voorop staan. Dit biolabel maakt dat wij steeds kwalitatief, biologisch kalkoenvlees kunnen garanderen, heerlijk en rijk aan smaken. 

Heb je al honger gekregen? Wij wel! Wees er zeker van dat jij je kalkoen tijdig in huis hebt voor Thanksgiving en bestel nu. Bij Jager & Boer kan je gemakkelijk online je biologische kalkoen kopen door een bestelling te plaatsen op onze website. Of kom gewoon langs in onze fysieke winkel in Zwolle en kies je kalkoen zelf uit! Deze week besteld = op tijd in huis voor Thanksgiving!