Dry aged

Heb je weleens dry aged vlees geprobeerd? Dit is vlees dat een langere periode wordt gerijpt,  waardoor het een intensere smaak krijgt en malser wordt. Er kunnen verschillende soorten vlees gekozen worden om te rijpen, maar rundvlees is de meest populairste optie. Met name het vlees uit de rug van het rund kan heel goed gerijpt worden. Natuurlijk koop je dry aged vlees bij Jager&Boer, zoals bijvoorbeeld de dry aged ribeye van Black Angus. Bij ons ben je ervan verzekerd dat je écht dry aged vlees in handen hebt, dat ook nog eens eerlijk, duurzaam en verantwoord is. Koop of bestel nu bij Jager&Boer en geniet van de intense smaak van dry aged vlees.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wat is dry aged vlees en hoe smaakt het?

Dry aged vlees is gerijpt vlees. Het is een proces waarbij het vlees minimaal 21 dagen in een speciale cel of kast wordt gerijpt aan de lucht. In deze rijpingskast kan de luchtvochtigheid en het klimaat goed worden beheerst. Zo ontstaat er aan de buitenkant van het vlees een harde, droge korst. En dit voorkomt weer dat bacteriën het vlees binnendringen. Ook zorgt die harde korst ervoor dat het vocht als het ware in het vlees verdampt, waardoor het vlees een intensere smaak krijgt. Het rijpen breekt daarnaast het spierweefsel af, met een malser stuk vlees tot gevolg. Hoe langer het vlees gerijpt wordt, hoe intenser de smaak. Al wordt het vlees na langer rijpen wel iets minder sappig, maar daar komt een lekkere bite voor terug.

Niet al het vlees dat gerijpt is, is droog gerijpt. Let dus op als je op zoek bent naar je dry aged vlees. Staat er op de verpakking dat het vlees meerdere dagen gerijpt heeft, dan hoeft dit niet per se te betekenen dat het dry aged is. Er bestaat namelijk ook gerijpt vlees dat vacuüm wordt verpakt, dat is dan wet aged. Wanneer vlees droog gerijpt is, zal dit specifiek worden vermeld. Bij Jager&Boer ben je ervan verzekerd dat je écht dry aged vlees te pakken hebt, maar ook dat het biologisch is.

Wat voor soort vlees is geschikt om te rijpen?

Niet al het vlees is geschikt om te rijpen. Kip bijvoorbeeld is maar kort houdbaar en zou bij het rijpen gaan rotten. Rundvlees is daarentegen uiterst geschikt om te rijpen en dan vooral de delen uit de rug, zoals côte de boeuf, entrecote of ribeye. En dat is niet voor niets zo. Bij de rugstukken van het rund zit een laag vet dat perfect is om te rijpen. Het vlees is hier mooi gemarmerd, wat de malsheid van het vlees ten goede komt. Lam en varkensvlees wordt ook wel eens gerijpt, maar hun rijpingsproces is korter gezien de dieren kleiner zijn dan een rund. Verder kun je ook nog wel eens gerijpt wild tegenkomen, en dan met name hert, wild zwijn of haas. Maar dry aging is vooral een hype geworden dankzij het dry aged rundvlees. Probeer vooral eens de dry aged ribeye van Black Angus, natuurlijk verkrijgbaar bij Jager&Boer.

Probeer de dry aged ribeye van Black Angus

De Aberdeen Angus is een runderras dat in de 19e eeuw in het oosten van Schotland is gefokt. Er bestaan rode en zwarte Aberdeen Angus runderen. De Black Angus hebben een prachtige zwarte vacht en zijn wereldwijd populair, zo ook in Nederland. En dat komt door de uitmuntende smaak van het vlees van deze runderen.

De ribeye komt uit de voorkant van de rug van het rund, tussen de schouder en de lende in. Het vlees heeft in het midden een “oog” vet, en hier komt de naam ribeye vandaan. Dit vet zorgt er verder voor dat het vlees een heerlijke smaak heeft. Het vet smelt namelijk weg tijdens het verhitten op hoge temperatuur en wordt langzaam in het vlees opgenomen.

Maak nu ook de perfecte dry aged ribeye steak

Ben je om en klaar om te genieten van een perfecte dry aged ribeye steak? Ga dan als volgt aan de slag. Haal het stuk vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast zodat de ribeye op kamertemperatuur kan komen. Verwijder vervolgens de verpakking en dep de ribeye droog met wat keukenpapier. Bestrooi de ribeye met wat zout en peper en je bent klaar om te gaan bakken. De ribeye is het lekkerst als je deze rare of medium bakt.

De reversed sear techniek is de perfecte bereidingsmethode voor een dry aged ribeye. Je brengt eerst langzaam de kerntemperatuur naar 45 graden en grilt de ribeye daarna nog even op hoog vuur. Zo geef je de Black Angus ribeye wat extra kleur en laat je het “oog” vet versmelten met het vlees.

Laat de ribeye nog even rusten in aluminiumfolie voordat je aanvalt. Genieten maar!

Dry aged vlees kopen bij Jager & Boer

Heb je zin gekregen in zo een lekker stuk dry aged vlees? Het lekkerste dry aged vlees koop je natuurlijk bij Jager&Boer. Bij ons koop je de beste stukken rundvlees en heb je ook nog eens de garantie dat het vlees duurzaam is. De dieren hebben namelijk geleefd onder uitstekende omstandigheden met vers gras, genoeg ruimte en voldoende lichaamsbeweging. Dit draagt bij aan een betere smaak van het vlees, het vlees proeft zoals het hoort te proeven. Bij Jager&Boer koop je lekker vlees, direct van onze lokale boeren.