Edelhert

Het prachtigste vlees van edelhert koop je bij Jager&Boer. Puur en eerlijk vlees van wild dat in de vrije natuur heeft geleefd en dat vrij is van antibiotica. Doordat vlees van edelhert lokaal van de Veluwe en van onze eigen jachtvelden komt, heeft het een zeer lage impact op het milieu en is de ecologische footprint laag. Dat zorgt ervoor dat je met een gerust hart van dit exclusieve stukje wild, met zijn uitgesproken en specifieke wildsmaak, kunt genieten!

Producten 1-12 van 13

Van hoog naar laag sorteren
 1. Wild pakket Bekijk Product
  Wild pakket
  78.95
 2. Wildstoof kant-en-klaar Bekijk Product
  Wildstoof kant-en-klaar
  Waardering:
  100%
  19.95
 3. Biefstuk Edelhert Bekijk Product
  Biefstuk Edelhert
  Waardering:
  100%
  9.99
Pagina
per pagina

Hertenvlees kopen

Alle vleesliefhebbers opgelet! Maak kennis met dé parel uit het wild: hertenvlees! Leuk om te weten is dat hertenvlees héél lang geleden alleen deel uitmaakte van de keuken van de elite. Dit had te maken met de jacht om het vlees te verkrijgen. Hier hoef je je vandaag de dag uiteraard geen zorgen meer over te maken. Hertenvlees is bij dé wildslager Jager & Boer voor iedereen verkrijgbaar en er is qua smaak en soort voor ieder wat wils. Dit exclusieve en veelzijdige stukje vlees, wat mals én wild van smaak is, is dan ook een prachtige toevoeging aan het menu. 

Of je nu op zoek bent naar een culinair hoogstandje als hertenbiefstuk in rode wijnsaus of je BBQ wilt verreiken met een heerlijke burger van hertengehakt of een edelhertsaucijsje, bij Jager & Boer vind je het allemaal! Lees snel verder als je meer wilt weten over de hoogstaande stukje wild!

 

Het natuurlijke habitat van het Edelhert

Het spotten van een hert is natuurlijk al een ontzettend bijzonder moment, één die je niet iedere dag meemaakt. Edelherten zijn van nature schuwe dieren die je niet op ieder tijdstip en locatie tegenkomt. Wil je toch een hert spotten dan maak je het meeste kans in de ochtenduren, of laat in de avond. Zoals gezegd is ook de locatie om herten in de vrije natuur te spotten belangrijk. Een fantastische locatie, wegens de grote hertenpopulatie, is natuurlijk de Veluwe - en dan met name Nationaal Park De Hoge Veluwe - of de Oostvaardersplassen. Dit zijn ook meteen de locaties in Nederland waar onze jagers actief zijn. 

De reden dat je op deze plekken herten kunt spotten heeft te maken met de uitstekende leefomstandigheden. Zo is er voldoende ruimte en bebossing, maar is er ook meer dan genoeg voedsel als grassen, heide, knollen, wortels, vruchten, zaden en loof van bomen en struiken voor ze te vinden. Aan deze voor herten formidabele leefomstandigheden op het gebied van ruimte en voedsel dankt het hertenvlees tegelijkertijd ook zijn volle en kruidige smaak.

 

Het Wildseizoen

Traditioneel gezien loopt het jachtseizoen op wild in Nederland van 15 oktober tot 31 december. Dit is de periode waarop er op bijna alle wildsoorten gejaagd mag worden. De grootste uitzondering hierop is de reegeit (alleen bejaagbaar van 1 januari tot 15 maart) en de reebok (alleen bejaagbaar van 1 mei tot 30 september). Toch mag men ook buiten het traditionele wildseizoen jagen op edelherten. Het jachtseizoen van edelherten loopt namelijk van 1 augustus tot 15 februari. 

De bejaagbaarheid van wild heeft, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet alleen te maken met het produceren van een lekker stukje vlees, maar ook met het voorkomen van overpopulatie. Zonder de jacht zou er een overpopulatie ontstaan van herten en andere dieren. Voor al deze dieren zou er al snel een voedseltekort dreigen, wat betekent dat ze van de honger om zouden komen. Om echter te voorkomen dat er onderpopulatie ontstaat is het hele jaar door jagen niet toegestaan. Door dit te beperken tot een vaste aangewezen periode is beter te stroomlijnen hoeveel dieren er zijn in een bepaald leefgebied.

Betekent dit nu dat er alleen maar hertenvlees gekocht kan worden van 1 augustus tot 15 februari? Nee! Hertenvlees, afkomstig van het edelhert, is beslist niet alleen te koop in het officiële hertenjachtseizoen. Door excellente conservering kun je het namelijk het gehele jaar door hertenvlees kopen bij Jager & Boer! Daarnaast kun je ook kiezen voor reegeit of reebok, alhoewel dit vlees een compleet andere smaakbeleving biedt dan die van het krachtige edelhert!

 

De sublieme smaak van edelhert

Als we in Nederland praten over hertenvlees, dan bedoelen we over het algemeen edelhert. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat vroeger enkel edellieden op het dier mochten jagen, wat gelukkig al lang niet meer het geval is. Het edelhert wordt ook wel gezien als de koning van de Nederlandse fauna, aangezien het met afstand het grootste, in de vrije natuur levende dier is van Nederland. Het leven dat het edelhert leidt in deze vrije natuur zorgt ook direct voor de sublieme smaak van het edelhert.

Zoals gezegd is het hertenvlees van Jager & Boer afkomstig van de Veluwe. Dit gebied staat erom bekend dat het naast uitgestrekte heidevlaktes, waar de herten heerlijk kunnen grazen, ook rijkelijk gevuld is met lekkernijen waar herten dol op zijn. Zo kunnen de herten zich hier tegoed doen aan allerlei grassen, heide, knollen, wortels, vruchten, zaden en loof van bomen en struiken. Een heerlijk gezond dieet waaraan het hertenvlees zijn volle en kruidige smaak dankt. De uitgestrekte vlaktes daarentegen zorgen ervoor dat het hert voldoende beweging krijgt en het vlees heerlijk mals en vetarm is. 

Het prachtige donkerrode, malse en vetarme vlees van het edelhert is simpelweg mals, doch krachtig, delicaat van smaak en geschikt voor eindeloos veel gerechten. Daarnaast is het vlees van herten ook nog eens een bron van verschillende essentiële vitamines en mineralen!

 

Reebok en reegeit

Naast het krachtige hertenvlees van edelhert kun je ook kiezen voor dat van een jong ree. Het vlees van de ree is echter totaal niet te vergelijken met dat van het edelhert. Buiten het feit dat het dier een compleet ander dieet geniet, bestaande uit bloemknoppen, jonge bladeren, kruiden en noten, heeft het jonge vlees van de ree nog niet de rijpe structuur van het edelhert. Hierdoor heeft het vlees, in tegenstelling tot edelhert, een kenmerkende malse en zachte smaak. Je moet hierbij, als je het helemaal goed doet, ook een onderscheid maken tussen de smaak van reegeit en reebok.

Doordat de reegeit bejaagbaar is van 1 januari tot 15 maart, in een tijd dat voedsel schaars is, is de smaak van reegeit minder kruidig dan het vlees van de reebok. Dit komt met name doordat de reebok bejaagd mag worden van 1 mei tot 30 september, in een periode waarbij er voldoende gelegenheid is om te snoepen van kruiden, grassen, jonge loten en scheuten. Echter vallen beiden, als het aankomt op kracht en kruidigheid, in het niet bij het edelhert. Het lekkerste reevlees vind je hier!

Een edelhert gerecht dat je zeker moet proberen! 

Edelhert biefstuk is het bekendste en tevens het meest gegeten stukje hertenvlees in Nederland!

Dit heerlijk stukje biefstuk wordt uit de bovenbil of van het platte bil van het hert gesneden en is heerlijk mals en vetarm. Speciaal voor jou hier dan ook een edelhert biefstuk gerecht dat je zeker moet proberen:

Edelhert biefstuk met rode uien marmelade

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 2 stukken hertenbiefstuk

- 6 grote rode uien

- 2 eetlepels olijfolie

- 4 eetlepels balsamicoazijn

- 4 eetlepels rode wijnazijn 

- 3 eetlepels maple syrup

- 3 eetlepels basterdsuiker

- 1 theelepel zout

- Vleug versgemalen zwarte peper

- Vleug grof zeezout

We beginnen bij de bereiding van dit smaakvolle recept met het preparen van de rode ui marmelade. Dit is erg belangrijk aangezien deze na het bereiden moet afkoelen en je in deze tijd rustig met de andere delen uit het recept verder kunt gaan.

- Begin daarom met het schillen/pellen van de rode uien en snijd deze over de lengte doormidden. Snijd de halve uien vervolgens in ringen naar gewenste dikte.

- Zet een koekenpan met 2 eetlepels olijfolie op laag vuur en voeg de uienringen, met 1 theelepel zout, aan de pan toe. Laat dit gedurende 15 minuten doorbakken en roer de uien regelmatig door.

- Voeg nu 4 eetlepels Balsamicoazijn, 4 eetlepels rode wijnazijn, 3 eetlepels maple syrup en 3 eetlepels basterdsuiker toe en roer deze tezamen met de uien goed door. Laat het geheel vervolgens 20 minuten pruttelen tot het vocht is ingedikt tot een sausje. 

- Haal, zodra de saus dik genoeg is, de pan van het vuur en laat de rode ui marmelade rusten.

- Pak nu de 2 stukken malse hertenbiefstukjes erbij en steek de BBQ* aan. Laat de BBQ opwarmen tot ongeveer 230 graden. Dep ondertussen de biefstukken droog met keukenpapier en breng ze op smaak met flink wat peper en grof zeezout.

- Zodra de BBQ op temperatuur is leg je het biefstuk op het rooster en sluit je de deksel. Gril beide kanten voor 3 minuten voor een mooi medium rare resultaat. Wil je het minder rood? Laat het dan 2 minuten, aan beide zijden, langer op de gril.

- Haal het hertenbiefstuk nu van de BBQ en laat het 5 minuten rusten. Voor het behoud van de malsheid en vleessappen, wikkel je bij voorkeur de biefstuk in een stukje aluminiumfolie. 

- Snijd tot slot mooie plakjes van de hertenbiefstuk en serveer deze met de, inmiddels afgekoelde, rode uien marmelade. Serveer dit gerecht met krieltjes of aardappelpuree, een heerlijke frisse salade en een krachtige rode wijn!

*Uiteraard kun je dit gerecht, in plaats van op de barbecue, ook bereiden in de koekenpan!

 

Hertenvlees koop je online bij Jager & Boer

Het lekkerste hertenvlees koop je bij Jager & Boer! Of je nu op zoek bent naar een malse hertenbiefstuk, hertengehakt, hertenrollade, hertensukade, edelhert rugfilet of kant en klaar hertenstoofvlees, bij Jager & Boer vind je het allemaal! Koop je je stukje hertenvlees bij Jager & Boer dan ben je er bovendien van verzekerd dat je vlees koopt met het label ECHT wild! Ons vlees is namelijk afkomstig van dieren die zonder kunstmatige bijvoeding en antibiotica in de vrije natuur hebben geleefd en geschoten zijn door professioneel jagers. Bestel dus vandaag nog snel en eenvoudig via onze website of kom langs in onze vestiging in Zwolle.