Spareribs

De sparerib is een geliefd stukje vlees. In de zomer zie je hem vaak op de barbecue verschijnen, samen met de hamburger en de saté. Maar ook in de winter is het heerlijk om spareribs te eten. Gooi je favoriete vlees in de oven, laat het even garen en klaar! Het kost weinig moeite en het is een feestmaaltijd voor iedereen. Ideaal toch?

Waar komen spareribs, of ribben, eigenlijk vandaan? Hoe smaakt het en wat is dé manier om het klaar te maken? We vertellen je er graag meer over, maar we kunnen alvast verklappen: de lekkerste spareribs koop je natuurlijk bij Jager&Boer.

Herkomst van de Sparerib

Waar denk je dat de naam spareribs vandaan komt? Het heeft niets te maken met het Engelse woord ‘spare’, wat reserve of overtollig betekent. De naam ‘spareribs’ komt juist van een plek dichter bij huis. Het is afkomstig van het Oudnederlandse of Nederduitse woord ribbesper, ofwel ‘rib aan het spit’. De Engelsen namen het over, husselden de woorden een beetje en zo ontstond het woord spareribs. Dat woord waaide de Noordzee over. Ironisch genoeg gebruiken we nu een Engels woord dat hier ontstond.

1 product

Van hoog naar laag sorteren
  1. Spareribs Bekijk Product
    Spareribs
    Waardering:
    100%
    14.95
per pagina

Uit welk gedeelte van het dier komen de spareribs? De naam zegt het al: het zijn de ribben van een varken. Om precies te zijn van de flank van het varken, namelijk het vlees dat onder de borst, schouders en maag zit. Het middelste deel van de ribben dus. Dit zijn de “klassieke” spareribs. Daarnaast kennen we ook de baby back ribs of vleesribben, die komen van het gedeelte dat tegen de ruggengraat aan ligt. Het zijn weliswaar kortere ribben, maar ze bevatten relatief veel vlees. De kleine ribbetjes worden sneller gaar en dat werkt soms beter als je beperkte ruimte hebt in je oven of barbecue. Daarnaast zijn er krabbetjes die aan het borstbeen vast hebben gezeten, ze bevatten weinig, maar wel erg lekker vlees.

Smaak van de Spareribs

Spareribs worden overal ter wereld gegeten. Het vlees is een beetje vettig en daardoor lekker mals. Het vet dat aan de botten zit zorgt ervoor dat de smaken van marinades goed in het vlees trekken. Spareribs zijn makkelijk te bereiden en neutraal van smaak. Daardoor kun je er veel kanten mee op en kun je ze gemakkelijk naar jouw smaak aanpassen. Hieronder vertellen we je meer over de bekendste smaken:

        Knoflook: Knoflook en spareribs zijn een perfecte combinatie samen. Maak een marinade met bijvoorbeeld honing en knoflook, of combineer de knoflook met Italiaanse, Provencaalse of Griekse kruiden. Zo geef je je eten een lekker Zuid-Europees smaakje. Maar laat knoflook wel de hoofdmoot zijn.

        Barbecue: de barbecuesmaak is typisch Amerikaans. De saus voor de spareribs is een melange van worcestersaus, mosterd, sambal, suiker en een beetje citroensap. Het geeft het vlees een zoetachtige en pittige bite. Smeer de spareribs in voordat je ze op de barbecue doet. Laat ze een tijdje garen in aluminiumfolie. Zo lekker dat je de botjes erbij op wil eten.

        Zoet: door het vet zijn spareribs van nature mals en stevig. Deze neutrale smaak is goed te combineren met zoete aroma’s. Ben jij bijvoorbeeld gek op zoete chilisaus, honing of ketjap? Die zijn erg lekker met je spareribs!

        Hot: dat is een breed begrip. De basis van de hete saus is over het algemeen een sambalsoort die je kunt combineren met chili, ketjap of barbecue. Net wat je zelf lekker vindt. En dat is het belangrijkste bij spareribs: wees creatief en doe wat jij het lekkerste vindt!

        Ketjap: is een perfecte balans tussen zoet en hartig. Je vindt de saus vooral in Aziatische gerechten, maar dus ook op de spareribs. Dit heerlijke vlees wordt namelijk overal ter wereld gegeten.

Verschillende Soorten Spareribs

Er zijn drie soorten ribben die je kunt eten. Welke zijn dit?

        Baby back ribs: de andere naam voor deze soort is vleesribben. Dit vlees komt uit het gedeelte van de ribben dat tegen de ruggengraat van het varken ligt. Baby back ribs zijn krom en bevatten naar verhouding veel en mals vlees.

        Spareribs: komen uit het middelste deel van de ribben, dus uit de flank van het varken. Het is het langste en grootste gedeelte van de rib. Spareribs zijn iets sterker van smaak dan de baby back ribs.

        Krabbetjes: komen uit het deel van de ribben dat tegen het borstbeen aan ligt;

Krabbetjes zijn te herkennen aan de stukjes kraakbeen aan het eind waarmee ze aan het borstbeen vastgezeten hebben. Aan krabbetjes zit naar verhouding niet zo veel vlees, maar wát eraan zit is ongelooflijk lekker!

Bereiding

Er zijn ook verschillende manieren om de spareribs te bereiden. Het vlees kan in de oven of op de barbecue. Het beste is om ze te garen op een temperatuur van 120 graden en dat voor 3 uur lang.

Lekker Spareribs recept – om je vingers bij op te eten

Dit lekkere recept is voor 4 personen. Wat heb je nodig?

     2 spareribs (ca. 1200 tot 1400 gr in totaal)

     80 ml honing

     60 ml ketjap

     30 gr bruine basterdsuiker

     3 cm verse gember

     3 tenen knoflook

     2 eetlepels tomatenpuree

     1 rode peper

     Snuf kaneelpoeder

     1 theelepel gedroogde rozemarijn

     Paar druppels worcestersaus

     Scheutje water

De bereiding:

        Verwijder het vliesje van de spareribs. Of vraag aan de slager of hij dit voor je wil doen;

        Doe alle ingrediënten (behalve het water en de spareribs) in de blender of keukenmachine en mix deze tot de marinade een fijn bruin papje is;

        Leg de spareribs in de grote ovenschaal of bakslede. Als de spareribs te groot zijn kun je ze ook halveren. Verdeel bijna alles van de marinade over de spareribs maar bewaar een klein beetje om ze er later mee af te lakken. Dek de schaal af en laat minimaal een uur marineren in de koelkast, het liefst de hele nacht voor een intensere smaak;

        Verwarm de oven op 150 graden. Voeg een scheutje water toe aan de ovenschaal met de spareribs en dek weer af met folie en zet de ovenschaal ca. 2 uur in de oven. Daarna zijn de spareribs voorgegaard en kun je kiezen of je ze verder bakt in de oven of op de barbecue.

In de oven

Verwarm dan de temperatuur naar 200 graden en kwast de spareribs nogmaals in met de overgebleven marinade en bak ze ongeveer 30 minuten in de oven (zonder folie).

Op de barbecue

Verhit de BBQ op ca. 220 graden en smeer de spareribs nogmaals in met de overgebleven marinade. Grill de spareribs daarna zo’n 20 minuten op de barbecue tot ze een mooi bruin en licht krokant korstje hebben. De spareribs zijn klaar om van te smullen. Eet smakelijk!

Waarom Spareribs kopen bij Jager&Boer

Spareribs koop je natuurlijk bij Jager&Boer. Waarom? Malse spareribs die van lokaal vlees zijn, dat wil je toch?! Lokaal vlees, puur natuur, zonder chemische toevoegingen. Dit vlees smaakt niet alleen beter, maar de varkens van onze spareribs hebben in hun staltijd ook veel meer licht, ruimte en bewegingsvrijheid gekregen. Daarom is het vlees van Jager&Boer zo goed. Je krijgt dus een kwalitatief stukje vlees met de beste smaak.