Erve Slendebroek

Wij zijn Jaco en Roelien Visscher en onze boerderij ‘Erve Slendebroek’ is een echt agrarisch familiebedrijf. Samen met onze vier kinderen steken wij hier graag de handen uit de mouwen. De boerderij bevindt zich aan de zuidkant van de stad Zwolle en bestaat op de huidige plek al meer dan 150 jaar. In 2004 hebben wij het bedrijf van onze ouders overgenomen en zijn daarmee de 5e generatie die op de boerderij mogen wonen en werken.

Erve Slendebroek

Bij de overname hebben we de boerderij de naam ‘Erve Slendebroek’ gegeven. In 1863 was Willem Slendebroek de oorspronkelijke oprichter van het bedrijf. Met de naam ‘Erve Slendebroek’ willen wij laten zien dat de boerderij op de huidige plek in een lange traditie staat. Deze willen wij graag voortzetten en doorgeven aan toekomstige generaties.

Zelf zuivelen

Op de boerderij produceren en verwerken wij onze A2-melk tot zuivelproducten zoals boeren yoghurt en boeren vanillevla. Om het zelf zuivelen goed onder de knie te krijgen, heeft Roelien met succes diverse cursussen gevolgd. Uit persoonlijke ervaring weet zij dat het voor mensen met een voedselallergie niet altijd gemakkelijk is om de juiste producten te vinden. Met het produceren van A2-zuivel willen wij mensen die normale koemelk niet goed kunnen verdragen, graag van dienst zijn.

Bestel producten van Erve Slendebroek

  1. Truffelkaas
    8.37

Weidegang

Zodra de omstandigheden het toelaten gaan de deuren van de stal open, en gaan de koeien de wei in. Zodra er voldoende gras groeit, zowel overdag als ’s nachts. We streven ernaar om de koeien een gevarieerd menu aan te bieden. Dat wil zeggen dat we in onze weiden naast diverse grassoorten ook diverse kruiden willen laten groeien. Het zogenaamde ‘saladebuffet‘. Met dit kruidenrijk grasland proberen we gezond voer met een hoog eiwitgehalte te produceren en daarmee de kosten drastisch te laten dalen. De Saladebuffetten hebben een hoge productie, zijn vitamine- en mineralenrijk en bevatten diepwortelende grassen, klavers die stikstof vastleggen en, geneeskrachtige kruiden. Een saladebuffet kan wel 20 soorten planten met verschillende groeipatronen en eigenschappen bevatten, en zorgt voor een lang groeiseizoen. De belangrijkste voorwaarde voor het grazen van de koeien is bij ons de draagkracht van de bodem, en het aanbod van vers gras. Wanneer er onvoldoende vers gras beschikbaar is worden de koeien op stal bijgevoerd.

Andere eiwitsamenstelling

Sinds een aantal jaren is bekend dat koeien verschillende soorten melk geven. De verschillen zitten vooral in de eiwitsamenstelling van de melk. Melkeiwitten zijn onder te verdelen in caseïne en wei. Caseïne is weer onder te verdelen in alfa, kappa en bètacaseïne. Bètacaseïne heeft twee belangrijke genetische varianten, het A1 en het A2 type. Dit type is vastgelegd in het DNA van de koe. In de lichaamscellen van een koe bevinden zich chromosomen waarin alle eigenschappen zijn vastgelegd door middel van genen. Omdat genen steeds paarsgewijs voorkomen, zijn met de beide verschillende eiwit typen (A1 en A2) drie varianten mogelijk.

Homozygoot: A1 / A1,
Heterozygoot: A1 / A2 of
Homozygoot: A2 / A2

Alleen koeien met de variant A2/A2 produceren uitsluitend melk met het A2-eiwit. Zuivel gemaakt van A2-melk wijkt op dit punt dus af van de reguliere melkproducten, en dat maakt de A2-zuivel uniek. Het is een door analyse aantoonbaar onderscheid dat bij de koe genetisch is vastgelegd. Reguliere melk bevat zowel A1 als A2 eiwitketens, bij A2-melk ontbreekt de A1 variant. De opbouw van A1- en A2-eiwitketens (caseïne) is verschillend. Bij A2-caseïne ontbreekt het aminozuur histidine en heeft het plaats gemaakt voor proline.

A2-melk blijkt vaak een gunstige invloed te hebben op de spijsvertering van veel mensen die reguliere koemelk moeilijk verdragen. De verwachting is dat A2-melk in de toekomst een duurzaam en natuurlijk alternatief zal blijken te zijn voor plantaardige melkvervangers zoals bijv. sojamelk of amandelmelk, en voor mensen die nu kiezen voor geiten- of schapenmelk om toch belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Populair alternatief

In verschillende andere landen zoals India, Canada en de U.S.A. is de A2-melk de laatste jaren erg populair geworden. Ook in Engeland is A2-melk gewoon te koop in de supermarkt en in Nieuw-Zeeland en Australië is het marktaandeel van A2-melk in slechts een tiental jaren al uitgegroeid tot 9 procent in 2015. In Nederland staat het scheiden van A1- en A2-melkstroom en de verwerking hiervan nog in de kinderschoenen. 

>