Hele kalkoen 2,5-3 kilo

Voor een extra feestelijke en traditionele Thanksgiving of Kerst!

Deze kalkoen kan variëren in gewicht en weegt tussen de 2 en 2.5 kilo.

Kalkoen

Bij ons bestel je kalkoen van uitstekende kwaliteit, rechtstreeks van een van onze samenwerkende boeren! Kwaliteit, duurzaamheid maar ook diervriendelijkheid zijn hierbij onze eerste vereisten! Doordat onze kalkoenen met genoeg bewegingsruimte, biologisch voer en zonder preventieve medicatie, zijn opgegroeid hebben zij de tijd gekregen om zich volwaardig te ontwikkelen. Dit proef je dan ook direct terug in de heerlijke smaak van het vlees! Maak jij samen met ons een bewuste keuze voor heerlijk en eerlijk vlees? Koop of bestel dan vandaag nog een heerlijke, hele kalkoen bij Jager & Boer!

Kalkoen – Diervriendelijk en Duurzaam

Duurzaam vlees is in de loop der jaren een steeds groter onderdeel geworden in onze samenleving. Niet alleen de smaak van het vlees is nog belangrijk, ook de kwaliteit van leven van de dieren speelt een belangrijke rol. Duurzame kalkoenen groeien op bij een duurzame boer, welke zich moet houden aan de duurzame normen en kwaliteitsregels die vastgesteld zijn door de Europese Unie en worden hierop blijvend streng gecontroleerd. Alles zodat het welzijn van de dieren voorop blijft staan en gewaarborgd blijven.

Duurzame kalkoen staat dus in principe voor kalkoenen die conform diervriendelijke methodieken zijn opgegroeid! Buiten het feit dat dit goed is voor de duurzaamheid, zorgt dit ook nog eens voor een gezondere en betere smaak van het vlees. Dit smaakverschil komt voort uit de verbeterde leefomstandigheden van de dieren. Zo krijgen duurzame kalkoenen alleen verse granen en zaden die geteeld worden zonder gebruik van kunstmatige toevoeging. Dit zorgt voor zowel een betere weerstand tegen ziektes alsook voor een normaal groeiverloop. Daarnaast krijgen zij geen preventieve medicatie toegediend. Duurzame kalkoenen hebben tot slot ook meer ruimte om in te leven en hebben een vrije uitloop naar buiten toe. Al deze facetten dragen bij aan een gezonder en smaakvoller stukje vlees!

Kalkoen: Gezonder & Smaakvoller?

Leefomstandigheden zijn bepalend voor de smaak van kalkoen. Wanneer je een kalkoen consumeert welke voldoende beweging heeft genoten, verse granen en zaden op het menu had staan en niet volgestopt is met medicatie, dan proef je dit ook terug in de smaak van het vlees. Het vlees van de kalkoen is dan ook stevig, mals, makkelijk te bereiden en niet al te vet. Koop je een niet duurzame kalkoen, die vaak aan de te zware kant is, dan kan deze, naast een verminderde smaak, ook droger van smaak zijn dan de duurzame kalkoen. Ter vergelijking kun je de smaak van kalkoen vergelijken met kip, maar dan net iets sterker!

Kalkoen kun je probleemloos inzetten voor een brede variété aan gerechten. Het gezonde witte vlees van de kalkoen past zelfs prima binnen diverse diëten. Het is dan wel belangrijk om de huid te verwijderen, aangezien hier het meeste vet in zit. We kunnen dus wel stellen dat kalkoen niet alleen zeer smaakvol is, maar dankzij weinig vetten, geen koolhydraten en veel vitaminen, ook nog eens gezond is! Het enige waar jij voor moet zorgen is de juiste bereiding, hierover lees je hieronder meer!

Kalkoen: de Bereiding!

Gemiddeld weegt een duurzame kalkoen al snel tussen de 2.5 en 3 kilo. Reken ongeveer 500 gram per persoon en je komt al snel tot de conclusie dat de hele familie gezellig kan aanschuiven! Je kunt de hele kalkoen vervolgens op verschillende manieren bereiden. Zo kun je deze vullen door inkepingen in het vel te snijden met een traditionele kastanjevulling voor het kerstdiner of op Amerikaanse wijze tijdens Thanksgiving, maar ook kun je de kalkoen marineren, kruiden, met spek omwikkelen of een combinatie hiervan. Het belangrijkste zit hem echter in de duur van bereiding. Het is namelijk belangrijk dat de kalkoen niet te taai wordt of niet gaar is van binnen!

Zorg er allereerst voor dat de kalkoen goed op kamertemperatuur is, zo moet deze afhankelijk van de grootte minimaal één à twee uur uit de koelkast zijn om op kamertemperatuur te komen. Als je kalkoen vervolgens helemaal gevuld, gemarineerd of gekruid hebt, dan verwarm je de oven voor op 220°C. Zodra de oven is voorverwarmd plaats je de kalkoen voor 30 minuten in de oven op 220°C. Na 30 minuten breng je de temperatuur terug naar 180°C, waarop deze blijft staan tot de kalkoen gaar is. Hoe lang de kalkoen precies moet braden is afhankelijk van het gewicht en of deze gevuld is of niet. Voor een gevulde kalkoen reken je 60 minuten per kilo en voor een niet-gevulde kalkoen reken je 40 minuten per kilo. 

Voor het bereiden van een kalkoen is een kernthermometer eigenlijk onmisbaar, deze steek je in het dikste stuk van de kalkoen (de dij). Een kerntemperatuur van 72°C is namelijk perfect voor een gebraden kalkoen. Deze perfecte temperatuur is lastig te meten zonder kernthermometer. Heb je geen kernthermometer dan kun je in de dij van de kalkoen een prikker prikken tot er wat sap uit het vlees loopt. Is het sap helder, dan is de kalkoen gaar. Is het sap (licht) roze, dan moet je de kalkoen nog even verder garen. Laat voor de finishing touch de kalkoen na bereiding nog zo’n 30 minuutjes rusten! Bon Appétit!

Kalkoen koop je bij Jager & Boer

Bij Jager & Boer hechten wij grote waarde aan gezondheid, duurzaamheid en diervriendelijkheid. De boeren waar wij mee samenwerken zijn dan ook selectief samengesteld, om ons er zo van te vergewissen dat wij onze klanten het beste van het beste kunnen bieden. Bij ons ben je er dan ook van verzekerd dat het stukje vlees dat je eet kwalitatief hoogstaand vlees is! 

De lekkerste kalkoen koop je dan ook eenvoudig online bij Jager en Boer! Wil je een lekkere kalkoen bestellen voor een speciale gelegenheid of voor kerst, dan is dit uiteraard mogelijk. Neem dan contact met ons op per email op info@jagerenboer.nl of op telefoonnummer 038 - 888 83 35! Wij staan voor je klaar!

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Hele kalkoen 2,5-3 kilo
Uw waardering

Gerelateerde recepten en berichten