Blonde d'Aquitaine
Boer Rob en zijn Blonde d'Aquitaines uit Zwolle Zuid
Nog zo'n kleinschalige boer die onze korte keten aanvult met zijn fantastische mooie runderen; net buiten Zwolle op Landgoed Bikkenrade aan de Hollewandsweg lopen de mooie Blonde d'Aquitaines van Rob en zijn vrouw Heleen van der Kolk. Wanneer je over de N337 richting Wijhe rijdt, zie je deze blonde runderen in de wei staan!
De Blonde d'Aquitaine is ontstaan uit drie oude rassen, het stamboek van dit rund bestaat sinds 1962, het is dus een relatief jong ras runderen. De kruising bestaat uit een samenvoeging van drie oude runderrassen, namelijk de Garonnaise uit het gebied rondom de rivier de Garonne, de Quercy en de Blonde uit de westerlijke Pyreneeën. Kruising van deze drie rassen resulteerde in een compleet nieuw ras, de Blonde d'Aquitaine zoals we hem nu kennen. Belangrijk bij kruising is dat kalveren makkelijk geboren kunnen worden, bij sommige vleesrassen gaat dat erg moeilijk, maar gelukkig niet bij onze Blonde. Dit geeft garantie op gezonde dieren die goed vlees leveren. Dit alles hebben we te danken aan de Franse overheid die midden jaren 50 probeerden het gebied van de Pyreneeën nieuw leven in te blazen, hierbij kwam de Blonde d'Aquitaine tot stand. Een groot, sterk en gezond runderras. Merci!
"Een kleinschalige boer kent zijn dieren veel beter
en weet precies wat ze nodig hebben"
De runderen van Rob lopen zo veel mogelijk buiten. Normaal gesproken in Nederland kunnen runderen ruim een half jaar buiten in de wei lekker grazen, als dit niet het geval is staan ze in een prachtige stal met natuurlijk licht en genoeg bewegingsruimte. Als het regent komen de koeien vaak uit zichzelf al naar binnen, daar houden ze niet zo van.
Rob is een kleinschalige boer, doordat hij tussen de 25 en 30 runderen heeft lopen kent hij zijn dieren stuk voor stuk en weet hij precies welk rund wat nodig heeft. Dat is mooi overzichtelijk en zo krijgt elk dier de aandacht die het verdient, dat vindt hij belangrijk, net als wij!
Maar hoe smaakt zo'n Blonde d'Aquitaine dan precies?
Dat heeft te maken met een paar verschillende factoren, onder andere met de voeding die de runderen krijgen. Rob geeft zijn runderen gevarieerd voer en natuurlijk gras. De variatie komt de smaakt ten goede. Als een rund veelal hetzetde eet wordt de smaak van het vlees veel vlakker. Het vlees van de Blonde d'Aquitaine is mager, er zit minder vet in het vlees en het vlees is fijn van draad. Dit zorgt ervoor dat de smaak subtiel, maar heerlijk is. Onbewerkt mager vlees kan gerust deel uitmaken van een slanke maaltijd. Lekker en verantwoord genieten dus.
Nieuwsgierig geworden naar de producten van Rob en Heleen? Kijk dan eens hier!