Spareribs uit de dutch oven

Spareribs uit de dutch oven

Spareribs uit de dutch oven

Spareribs maken wij het liefst al grillend op de barbecue. Maar nu we Spareribs uit de dutch oven hebben gehad, hebben we er zeker een nieuwe favoriet bij! In twee uur waren de spareribs uit de ducht oven zo gaar, dat we de botjes er zonder enige moeite uit konden trekken. Het vlees was heerlijk mals en zacht.

 

Een dutch oven, wat is dat nou eigenlijk? Een dutch oven is een gietijzeren pan waarmee je boven open vuur, dus op hout, of met behulp van briketten kunt koken en zelfs kunt bakken. Zo maak je er heerlijke stoofgerechten in, maar kun je er ook een brood of cake in bakken. Wij gingen voor spareribs en dat werd wat ons betreft een echte aanrader. Wij gebruikten een vrij grote dutch oven van 30 cm en onze favoriete zelfgemaakte rub (bekijk hier het recept). Je kunt ook een kleinere pan gebruiken.

 

Dit heb je nodig voor Spareribs uit de dutch oven voor 4-5 personen:

2 spareribs (bij een dutch oven van 30 cm kun je ook 4 strengen gebruiken als je met meer mensen wilt genieten)

6 el zelfgemaakte rub

2 uien

150 g ontbijtspek

1,5 l cola

6 el barbecuesaus

4-8 bolletjes

1 krop sla

Eventueel mayonaise, barbecuesaus of een andere favoriete saus

 

Zo maak je de Spareribs uit de dutch oven:

Bereid allereerst de barbecue voor. We hebben directe warmte nodig, het rooster en een temperatuur van 200°C. We zetten de dutch oven straks in de barbecue om goed de temperatuur te kunnen regelen.

Haal de spareribs uit de koelkast en verwijder het dunne vlies aan de holle kant van de ribben. Door met je vinger tussen de botten te drukken komt het vlies los. Steek voorzichtig je vinger tussen het vlies en de botten en haal het vlies los. Zodra je een beginnetje hebt, kun je vrij gemakkelijk het vlies in zijn geheel verwijderen.

Daarna wrijf je de spareribs in met de zelfgemaakte rub en snij je de uien in dikke ringen.

Pak de dutch oven erbij en leg de uien ringen op de bodem van de pan. Zet de spareribs op zijn zij langs de zijkant van de dutch oven. Heb je een kleinere dutch oven, schuif dan de spareribs in elkaar zodat je mooi in elkaar gerolde spareribs hebt. Steek de overige uien ringen tussen de dutch oven en de spareribs in. Vouw ook de plakjes ontbijtspek tussen de spareribs.

Verdeel vervolgens de barbecuesaus over de spareribs en giet de cola erbij.

Als de barbecue op temperatuur is, kan de dutch oven erop. We laten de pan nu ruim 2 uur staan. Tijd om te relaxen!

Wanneer de tijd er bijna opzit, snijden we de broodjes open, doen er een klodder saus op, blaadje sla op de onderste helft en dan is het tijd om bij de spareribs te gaan kijken. Wees voorzichtig met het openen van de pan, het is warm!

Haal de botjes uit het vlees. Met een tang leg je het vlees, de uienringen en het spek op een grote plank en kun je het vlees met twee vorken uit elkaar trekken. Vul de broodjes met het vlees, serveer er eventueel nog wat frietjes en een salade bij en geniet! Eet smakelijk!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Spareribs
Spareribs
14.95
Bekijk Product