Maak zelf je eigen rub en glace voor zoete of pittige spareribs

Maak zelf je eigen rub en glace voor zoete of pittige spareribs

Maak zelf je eigen rub en glace voor zoete of pittige spareribs

Ons favoriete gerecht van de barbecue – en van vele mensen met ons – zijn spareribs! Je hebt er wel wat tijd voor nodig, want ze zijn het lekkerst met een low & slow bereiding (en voor wie minder tijd heeft zijn er voorgegaarde en gemarineerde spareribs!), maar dan kun je ook echt je vingers erbij aflikken. De ingrediënten in dit recept zijn voor 1 streng spareribs, je kunt eenvoudig de hoeveelheden aanpassen afhankelijk van het aantal spareribs dat je wilt bereiden. Wij gebruikten de heerlijke spareribs van scharrelvarkens, die heerlijk mals en goed bevleesd zijn. 

 

De lekkerste spareribs zijn van scharrelvarkens

Voor de lekkerste spareribs gebruiken wij de ribbetjes van lokale scharrelvarkens. Nadat het vlies is verwijderd, is het een kwestie van inwrijven met je favoriete rub. Wij maken het liefst onze eigen rubs. Het is namelijk niet moeilijk, maar wel heel erg leuk én lekker. Je weet zo precies wat er in zit en je kunt op deze manier de spareribs helemaal naar je eigen smaak bereiden.

 

Zo maak je de rubs voor ribs

Als basis gebruiken wij vaak bruine suiker. Door de hitte van de barbecue karamelliseert de suiker en krijgen ze een heerlijke zoete smaak. Verder doen we er samen met wat zout, peper en paprika ook nog ui- en knoflookpoeder bij. Door te spelen met de peper en paprikapoeder kun je de spareribs zo pittig maken als je zelf wilt.

 

Dit heb je nodig voor een rub voor zoete ribs (1 streng):

5 el bruine basterdsuiker

1 el grof zeezout

2 tl paprikapoeder mild

2 tl knoflookpoeder

2 tl uienpoeder

 

Dit heb je nodig voor een rub voor pittige ribs (1 streng):

4 el bruine basterdsuiker

2 el paprikapoeder gerookt

1 el grof zeezout

1 tl zwarte peper

1 tl cayennepeper

1 tl chilivlokken

1 tl knoflookpoeder

1 tl uienpoeder

 

Zo maak je de rubs:

Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Verwijder het vlies van de sparerib en wrijf ze in met de zelfgemaakte dry rub. Laat het vervolgens een tijdje intrekken. Minimaal een uur, het liefst langer, bijvoorbeeld de hele nacht.

 

Gaar de spareribs met de 3-2-1 methode

Dan is het tijd om de barbecue aan te steken. Als je de spareribs gaart volgens de 3-2-1 methode, dan gaar je ze eerst 3 uur lang op indirect vuur met een temperatuur van zo’n 110-115 graden. Daarna pak je de ribs in aluminiumfolie in, voeg je een klein beetje vocht toe zoals appelsap, cola of een scheut whisky, en laat je ze nog 2 uur garen. Ook een mengsel van boter, bruine suiker en ahornsiroop is een aanrader. Overigens kan 2 uur inpakken te lang zijn. Afhankelijk van of je ervan houdt dat het vlees van het bot valt, of dat je zelf nog iets te kauwen wilt hebben, verkort je de tijd. Daarna lak je de ribs af met een lak of glace (het recept staat hieronder) en hebben de spareribs nog 1 uur nodig. Bestrijk regelmatig met de lak of glace.

Met deze 3-2-1 methode, waarbij de ribs achtereenvolgens 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur afgelakt op de barbecue liggen, krijg je heerlijk malse spareribs met een krokant buitenlaagje.

 

Aan de slag met lak of glace

Wanneer de spareribs ingepakt op de barbecue liggen, maak je de lak of glace. Voor de laksaus of glace gebruiken wij het liefst de volgende recepten, waarbij je natuurlijk ook weer kunt spelen met ingrediënten om het helemaal naar smaak aan te passen.

 

Dit heb je nodig voor een zoete lak/glace:

3 teentjes knoflook

1 ui

75 ml sojasaus

100 ml ketjap

5 el honing

 

Zo maak je de zoete lak/glace:

Hak de knoflook en ui fijn, bijvoorbeeld in een keukenmixer en bak even kort aan in een hete pan met een beetje olijfolie. Meng het geheel in een schaaltje samen met de sojasaus, ketjap en honing.

 

Dit heb je nodig voor een pittige lak/glace:

3 teentjes knoflook

1 grote of 2 kleine rode uien

1 rode peper

200 ml tomatenketchup

4 el stroop

3 el sriracha

 

Zo maak je de pittige lak/glace:

Snipper de rode uien en hak de knoflook en rode peper fijn. Bak kort in een hete pan aan. Meng het geheel in een schaaltje met de tomatenketchup, sriracha en stroop.

 

Nadat de spareribs zijn afgelakt duurt het niet lang meer en wordt het genieten geblazen. Eet smakelijk!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Spareribs
Spareribs
14.95
Bekijk Product