Tsukune: Japanse kipspiesjes met gehakt
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 29 apr 2024
-
228views
Tsukune: Japanse kipspiesjes met gehakt
Een traditioneel Japans gerecht zijn gegrilde spiesjes van kip, beter bekent als Yakitori. Yaki staat voor gegrilde spies en tori betekent kip. Yakitori dus! Eerder maakten we al een recept met Yakitori van de barbecue waarbij we kippendijen gebruikten. Een andere variant is Tsukune waarbij gebruik wordt gemaakt van kippengehakt. De kipspiesjes worden bedekt met een zoete saus en zijn onweerstaanbaar lekker. Vandaar dat we je het recept niet willen onthouden! Voor dit typisch Japanse gerecht gebruikten we natuurlijk wel kip uit eigen land, namelijk kipgehakt van Gildehoen.
Dit heb je nodig voor de Tsukune:
Voor de gehaktballetjes:
600 g kipgehakt
60 g lente-ui
20 g vers shiso blad (optioneel, vaak te verkrijgen bij een Asiatische supermarkt)
200 g ui
2 el kooksake
2 el bloem
1 tl zout
1/2 tl peper
Voor de saus:
1/2 kopje Mirin
1/2 kopje kooksake
1/2 kopje sojasaus
2 el water
1 tl aardappelzetmeel
Om te garneren (optioneel):
Fijngehakte bieslook
Sesamzaad
Sansho-poeder (Japanse peper)
Shichimi togarashi
Overig:
Bamboespiesjes
Zo maak je de Tsukune:
Zet alvast de spiesjes weg in water om te weken. Zo verbranden ze niet in de pan.
We beginnen met het bereiden van de saus. Meng hiervoor de Mirin, kooksake, sojasaus, water en aardappelzetmeel in een kom. Zet dit aan de kant voor later.
Daarna gaan we aan de slag met de gehaktballetjes. Snij allereerst de ui en de lente-ui fijn. Als je shiso gebruikt, snij je die ook fijn. Meng in een kom het kipgehakt samen met de lente-ui, gewone ui, kooksake, bloem, zout en peper en eventueel het shishoblad. Kneed tot het goed gemengd is.
Draai van het gehaktmengsel kleine balletjes, ongeveer zo groot als een golfbal. Rijg 2 tot 3 balletjes aan de spiesjes.
Verhit wat olie in een pan. Als de olie heet is, leg je de gehaktballetjes er voorzichtig in. Bak de Tsukune aan elke kant gedurende 4-5 minuten tot ze gaar zijn.
Terwijl de Tsukune in de pan ligt, gaan we aan de slag met de garnering en de saus. Snijd de bieslook fijn voor garnering. Roer je het sausmengsel opnieuw door. Schep de saus over de gehaktballetjes terwijl ze nog in de pan liggen en bedek ze volledig. Bewaar wat van de saus zodat je die er later bij kunt serveren.
Wacht tot de saus enigszins is ingedikt en haal dan de Tsukune uit de pan. Doe de spiesjes op een bord en garneer met de gehakte bieslook, een snufje Sansho-poeder, Shichimi togarashi en sesamzaad.
Serveer warm en geniet van de heerlijke smaken van deze Tsukune-kipgehaktballetjes!