Japanse Yakitori spiesjes van de barbecue
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 25 apr 2024
-
524views
Japanse Yakitori spiesjes van de barbecue
Wil je eens iets anders op de barbecue proberen dan “gewone” spiesjes? Geniet dan van de heerlijke smaken van Japan met deze Yakitori spiesjes. Yakitori zijn gegrilde (yaki) spiesjes gemaakt van kippenvlees (tori). Voor dit recept gebruiken kippendijen, maar je kunt ook heel goed ander kippenvlees gebruiken, zoals kipfilet of -levertjes. Met de glace volgens huisgemaakt recept waan je je helemaal in Japan. geglazuurd in een huisgemaakt recept.
Dit heb je nodig:
450 g kippendijen of kippenlevertjes
6 lente- of bosuitjes
120 ml sojasaus
120 ml mirin
60 ml sake
60 ml water
2 el bruine suiker
8-10 bamboespiesjes / satéstokjes
Zo maak je de Japanse Yakitori spiesjes:
Zet eerst de spiesjes in het water en laat voor 30 minuten weken. Bereid de barbecue vast voor om straks indirect en direct te kunnen grillen op een temperatuur van zo’n 175-200 graden.
Terwijl de barbecue op temperatuur komt, begin je met het maken van de saus. Meng hiervoor in een kleine pan de sojasaus, mirin, sake, water en bruine suiker.
Breng vervolgens het mengsel op middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag en laat het onafgedekt sudderen tot de saus is ingedikt tot een derde van het oorspronkelijke volume. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Laat het afkoelen voor gebruik.
Vervolgens gaan we aan de slag met kipspiesjes. Snij de lente-uitjes in stukjes van 5 cm en de kippendijen in mooie blokjes van zo’n 2 cm. Rijg de kip en de lente-uitjes afwisselend op de geweekte spiesjes.
Als je klaar bent en de barbecue op temperatuur is, kunnen de Yakitori-spiesjes de barbecue op. Leg ze voor een minuut of 7 op de roosters boven de kolen. Keer ze regelmatig en leg ze daarna nog voor een paar minuten boven het indirecte gedeelte van de barbecue.
Lak vervolgens de spiesjes af met de Yakitorisaus en laat ze nog een paar minuten liggen zodat de suiker in de saus kan karamelliseren.
Leg de spiesjes op een bord en smeer ze naar wens nog eens in met de Yakitorisaus.
Eet smakelijk en geniet lekker van de Japanse kipspiesjes.