Caveman style - barbecuen als een oermens

Caveman style - barbecuen als een oermens

Het is erg leuk om vlees, vis of groente op verschillende manieren te bereiden. We kennen allemaal wel het keurig grillen van saté of een worstje op de barbecue maar er is zoveel meer dan enkel en alleen het grillen van vlees. Zo schreven we eerder al over de “reversed sear”-methode en de techniek over het low&slow bereiden van vlees. Deze blog gaat over de Caveman-style BBQ! Zoals je al uit de naam kunt opmaken: barbecueën als een oermens. Het enige wat je hier in principe voor nodig hebt is een bult groeiende houtskolen en een goed stuk vlees.

 

Een mooi stuk vlees om op de Caveman-style manier te bereiden is de tomahawk! Dit prachtige stuk vlees doet recht aan het Caveman-gevoel door zijn rauwe uiterlijk en het fijne stuk bot wat tevens dienst kan doen als handvat om de style compleet te maken. Ook de mooie dooradering met vet is van belang bij deze bereidingsmethode, omdat het vlees in korte tijd veel hitte krijgt. Het vet bevat veel sappen die vrijkomen bij deze hitte. Eigenlijk is het heel simpel, want je hebt er eigenlijk niet eens een barbecue voor nodig! Het garen van het stuk vlees doe je namelijk door het vlees direct op de gloeiende kolen te leggen. Vlees wat veel vet bevat is hier uitstekend geschikt voor, en je kunt op deze manier je tomahawk in 1 of 2 minuten voorzien van een superkrokant laagje, nadat je het vlees eerst boven het vuur hebt bereid.

 

Houtskool of briketten?
Gebruik voor deze manier van barbecueën absoluut houtskool in plaats van briketten. Dit ligt aan de samenstelling van een briket, bij verbranding ontstaat er namelijk een dikke aslaag op de briketten, dit wil je natuurlijk niet op je mooie stuk vlees krijgen. Bij houtskool komt er weinig tot geen as vrij, kortom: houtskool it is voor Caveman-style!

 

 

De werkwijze
Terwijl jij de kolen heet laat worden marineer je het stuk vlees, hoe jij hem graag wil eten. Wanneer de kolen heet genoeg zijn (kun je niet langer dan 2 seconden je hand erboven houden? Dan is het heet genoeg!) leg je je stuk vlees rechtstreeks op de kolen. Dit lijkt wat spannend omdat je denkt dat het vlees zwart blakert, maar het gaat zeker goed komen, beloofd! Na zo’n 3,5 minuut (of langer als je een dik stuk vlees hebt) draai je het vlees om zodat de andere kant ook op de kolen ligt. Als er kooltjes aan je vlees blijven zitten kun je deze er rustig afhalen met een tang of borsteltje. Wacht vervolgens weer 3,5 minuut (of langer naar gelang de dikte van het vlees) en haal het vlees vervolgens van de barbecue. Check altijd even de kerntemperatuur van het vlees, als deze rond de 50 graden ligt bij je stuk rundvlees dan is hij perfect!

Wikkel het stuk vervolgens nog even 10 minuten in aluminiumfolie en laat de boel even rusten. Vervolgens kun je je vlees aansnijden en genieten! Voor tips over het aansnijden lees hier ons blog over de draad van het vlees.

 

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!