Coq au vin van kippenbouten

Coq au vin van kippenbouten

Coq au vin van kippenbouten

Een heerlijk herfstgerecht met kippenbouten is coq au vin, een klassiek Frans gerecht waarbij kip langzaam gestoofd wordt in rode wijn met champignons, spekjes en uitjes. Coq au vin is ontstaan doordat de Fransen een manier zochten om de taai geworden hanen na hun productieve levensduur mals en smakelijk te maken. Lang stoven in wijn bleek de oplossing. En wist je dat ze door heel Frankrijk verschillende soorten wijnen gebruiken? Zo zijn er ook streken waar witte in plaats van rode wijn wordt gebruikt, zoals in de Elzas. Dit resulteert in een lichtere, maar nog steeds smaakvolle versie van het gerecht. In dit basisrecept voor coq au vin gebruiken we rode wijn zoals een Bourgogne of Bordeaux, maar daar kun je dus best mee spelen.

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

4 kippenbouten

200 g gerookte spekreepjes

250 g champignons

1 winterpeen

12 kleine zilveruitjes

2 teentjes knoflook

1 fles rode wijn

2 el bloem

2 el tomatenpuree

2 takjes tijm

2 laurierblaadjes

1 el boter

1 el olijfolie

Zout en peper naar smaak

 

Zo maak je coq au vin van kippenbouten:

We beginnen met het snijden van de groenten. Boen de champignons en de winterpeen schoon en snij ze in plakjes. Hak de teentjes knoflook fijn.

Verhit daarna de boter en olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bestrooi de kippenbouten met zout en peper en bak ze aan beide kanten goudbruin. Haal de bouten uit de pan en zet apart.

Bak in dezelfde pan de spekblokjes tot ze knapperig zijn. Voeg vervolgens de champignons toe tot ze lichtbruin zijn. Voeg de knoflook en zilveruitjes toe en bak ze nog een paar minuten mee.

Strooi de bloem over het champignonmengsel en roer goed door, zodat de bloem het vet absorbeert. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak nog een minuutje mee.

Blus af met de rode wijn en breng aan de kook. Voeg de tijm en laurierblaadjes toe.

Leg de kippenbouten terug in de pan en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn met het wijnmengsel. Breng het geheel weer aan de kook. Zet daarna het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de coq au vin ongeveer 1,5 tot 2 uur zachtjes pruttelen tot de kip van het bot valt.

Serveer de Coq au Vin met aardappelpuree, aardappelgratin of vers knapperig stokbrood om de heerlijke saus mee op te deppen. Dit gerecht is perfect voor een herfstige avondmaaltijd en biedt een mooie combinatie van sappige kip, rijke saus en herfstige smaken!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Kippenbout Gildehoen
Kippenbout Gildehoen
Vanaf 3.21 3.56
Bekijk Product
Kippenbout Polderhoen
Kippenbout Polderhoen
5.48
Bekijk Product