Gevulde patrijs met appel en walnoten

Gevulde patrijs met appel en walnoten

Gevulde patrijs met appel en walnoten

Patrijs is een delicaat en smakelijk gevogelte dat vaak wordt geassocieerd met herfst- en winterseizoenen. Het vlees van deze inheemse vogelsoort is mager, licht van smaak, en bijzonder geschikt voor verfijnde gerechten. Ideaal als hoofdgerecht of om het kerstdiner mee te beginnen. Patrijs is heel veelzijdig; je kunt het roosteren, stoven, grillen of vullen. Wel vraagt Patrijs om een zorgvuldige bereiding, want omdat het vlees mager is en dus weinig vet bevat, droogt het sneller uit. In dit recept hebben wij ervoor gekozen om de patrijs te bereiden in de oven. Heerlijk gevuld met appel die niet alleen wat zoets, maar ook wat vocht toevoegt. 

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

2 patrijzen

4 el boter

Zout en peper naar smaak

2 takjes rozemarijn

1 takje tijm

1 appel (bijv. Jonagold of Elstar)

50 g walnoten

50 g broodkruim of panko

1 sjalot

1 el rozijnen

Zout en peper naar smaak

100 ml kippenbouillon

50 ml witte wijn

1 el honing

1 tl mosterd

Keukentouw

Aluminiumfolie

Ovenschaal

 

Zo maak je de Gevulde patrijs met appel en walnoten:

Snipper de sjalot, snij de appel in blokjes, hak de walnoten grof en de rozemarijn fijn.

Verhit 1 el boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit daarin de sjalot tot hij zacht is en voeg daarna de appelblokjes, walnoten, rozijnen, broodkruim en de helft van de rozemarijn toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Roer goed door en haal van het vuur. Laat iets afkoelen.

Vul de patrijzen met het appel-walnotenmengsel en gebruik keukentouw om de poten bij elkaar te binden zodat de vulling goed blijft zitten.

Smelt 2 el boter en bestrijk de patrijzen met de gesmolten boter. Kruid de buitenkant met zout, peper en de andere helft van de rozemarijn.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg de gevulde patrijzen in een ovenschaal. Voeg een beetje kippenbouillon of water toe aan de schaal om te voorkomen dat de patrijzen uitdrogen.

Rooster de patrijzen 25-30 minuten in de oven, of tot de sappen helder zijn wanneer je in het dikste deel prikt. Bedruip ze regelmatig met de gesmolten boter of het vocht uit de schaal en dek het geheel eventueel af met aluminiumfolie als je ziet dat de buitenkant te hard gaat.

Wanneer de patrijzen klaar zijn haal je ze uit de ovenschaal. Houd ze warm onder aluminiumfolie.

Zet de ovenschaal op middelhoog vuur of giet de restjes uit de ovenschaal in een pan.

Voeg de kippenbouillon, witte wijn, honing en mosterd toe aan het bakvocht. Laat dit inkoken tot een licht gebonden saus. Voeg op het einde nog 1 el boter toe en klop dit erdoor heen voor extra glans.

Serveer de patrijs op een bord, eventueel op een bedje van wintergroenten zoals spruitjes of knolselderijpuree of gegrilde wortel.

Lepel wat van de saus over de patrijs en garneer met een takje verse rozemarijn.

Producten in dit recept bestellen:
Roodpoot Patrijs
Roodpoot Patrijs
8.95
Bekijk Product