Bone broth zelf maken

Bone broth zelf maken

Bone broth zelf maken

Voor zelfgemaakte bouillon kun je botten gebruiken van bijv. rund, varken, kalf, lam, kip en wild. Zorg ervoor dat je naast botten waar vlees aan zit (ribben, sucade en bijv. ossestaart) ook botten gebruikt met kraakbeen, zoals schenkels en mergpijp. Deze leveren namelijk veel gelatine en dat maakt je bouillon niet alleen wat dikker, maar zit ook vol gezondheidsvoordelen.

 

Dit heb je nodig voor 3 liter bouillon:

1 kilo botten en kraakbeen van bijv. rund, wild of lam

2 uien

2 stengels selderij of 1 knolselderij

2 wortels (ongeschild)

2 prei

3 laurierbladeren

1 bol knoflook

1 el zwarte peper korrels

1 el grof zeezout

2 el appelazijn

 

Zo kan je Bone broth zelf maken:

Zet eerst de botten waar weinig vlees aan zit, zoals de schenkel en de mergpijp, 1 uur onder water in een ruime pan met een flinke scheut azijn (max 100 ml).Dit helpt om zoveel mogelijk mineralen aan de botten te onttrekken. Braad hierna de botten met vlees aan in een braadpan tot ze mooi bruin zijn en voeg de botten en vlees dan bij de botten in de pan.
Snijd alle, bij voorkeur biologische, groenten in grove stukken en voeg deze bij je botten. Voeg genoeg koud water toe zodat alles onderstaat. Door het langzaam verwarmen van het water komt de smaak van alle groenten mooi vrij. Breng het geheel nu niet te snel aan de kook.

Tijdens het koken zal er schuim ontstaan op je bouillon, deze kan het geheel een nare smaak geven. Het schuim kun je er makkelijk af scheppen met een schuimspaan. Zet hierna het vuur zachter en voeg kruiden en specerijen toe zoals de peperkorrels, knoflook en laurier en laat op laag vuur sudderen (net niet koken). Laat het minimaal 18 uur sudderen, maar het mag zelfs tot 72 uur! Hoe langer hoe beter.

En zo kan je de heerlijke Bone broth zelf maken!

 

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Kalfsschenkel
Kalfsschenkel
10.24
Bekijk Product
Schenkel Galloway
Schenkel Galloway
3.19
Bekijk Product