Varkenshaas met champignonroomsaus
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 18 feb 2021
-
1070views
Varkenshaas met champignonroomsaus is een klassieker onder de vleesgerechten, maar eentje die altijd een succes is. Het varkenshaasje is ongetwijfeld een van de populairste stukjes vlees. De varkenshaas is een malse spier van de rug van het varken én is superlekker, maar je moet wel weten hoe je deze goed klaarmaakt! Deze klassieker is varkenshaas op z'n lekkerst; licht rosé met een champignonroomsausje. Met dit eenvoudige recept voor varkenshaas met champignonroomsaus kan het niet mis gaan.
Dit heb je nodig:
250 g witte champignons
Scheut cognac
250 ml vleesfond of vleesjus
150 ml room
1 Citroen
Zo maak je de varkenshaas met champignonroomsaus:
Haal de varkenshaas een half uur voor de bereiding uit de koelkast zodat hij op temperatuur kan komen.
Bak het vlees in boter op middelhoog vuur aan beide kanten mooi bruin terwijl je het haasje regelmatig omkeert.
Hierna zet je het vuur lager, met een deksel schuin op de pan. Laat de varkenshaas zo nog 20 minuten bakken. Als de varkenshaas wat kleiner of groter is, houd dan een kerntemperatuur aan van 65 graden aan.
Laat het vlees na het bakken minstens 5 minuten rusten op een warm bord onder aluminiumfolie. Zo verdelen de sappen zich over het vlees en wordt de smaak nog beter!
Borstel de champignons schoon en snijd ze in niet te kleine stukken. Bak ze in een klontje gesmolten boter, blus het hierna af met een scheut cognac en laat inkoken.
Voeg het fond toe of de vleesjus van de varkenshaas en laat tot de helft inkoken.
Voeg room toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Kruid met peper, zout en enkele druppels citroensap.
Varkenshaasje op een mooie schaal, saus erover en genieten maar!