Edelhertenbiefstuk met risotto, champignons en appel

Edelhertenbiefstuk met risotto, champignons en appel

Edelhertenbiefstuk met risotto, champignons en appel

Met de overgang naar de herfst mogen de heerlijke wildgerechten niet op tafel ontbreken. Toch zijn sommige mensen terughoudend met het bereiden van wild. Bang om het te verpesten? Of is het misschien niet vaak genoeg gedaan om er vertrouwd mee te raken? Hoe het ook zij, het bereiden van wild is echt niet moeilijk! 

Hoe je een goede hertenbiefstuk bakt, zonder dat hij taai wordt? Een aantal zaken zijn daarbij belangrijk, maar nogmaals, ingewikkeld is het niet! Zorg allereerst voor een ruime pan waarin de biefstukken voldoende ruimte hebben om heen en weer te bewegen. Het vlees snel dichtschroeien en geen vorken of iets anders gebruiken om erin te prikken zijn ook heel belangrijk. Hoe je de hertenbiefstuk verder bereidt, lees je in dit recept! Heerlijk met risotto en champignons. 

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

4 edelhertenbiefstukken

Olijfolie

Klont boter

300 gr risottorijst

1 ui

3 teentjes knoflook

1 l groentenbouillon van blokjes

2 friszure appels zoals Granny Smith of Gala

1 bakje kleine kastanjechampignons (zo’n 200 gram)

Parmezaanse kaas

Peterselie

 

Zo maak je de risotto:

Begin met het maken van de risotto, maar leg allereerst de edelhertenbiefstuk buiten de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. De risotto bereid je vervolgens zo:

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine stukje. Pel de ui, snipper hem en snijd ook de knoflook in fijne stukjes. Boen de kastanjechampignons schoon en snijd in vieren. Maak de bouillon.

Zet een ruime pan met dikke bodem op het vuur en verhit de olijfolie. Fruit hierin vervolgens de ui en de helft van de knoflook.

Als de ui glazig wordt, voeg je de risottorijst toe. Schep het geheel voor een paar minuten om tot ook de risotto glimt. 

Voeg ongeveer een kwart van de bouillon in de pan. Blijf goed roeren tot bijna alle bouillon is opgenomen. Daarna blijf je beetjes bouillon toevoegen. Wacht elke keer tot het vocht bijna is opgenomen voor je er weer nieuwe bouillon aan toevoegt. Na zo’n 20 minuten voeg je de appel toe. Schep het geheel door en proef of de risotto al bijna gaar is. Voeg eventueel nog wat vocht toe als de rijst nog te hard is. 

De risotto is nu bijna klaar, bereid nu de edelhertenbiefstuk, maar houd de risotto wel in de gaten. Roer regelmatig anders heb je kans dat hij aanbrandt. 

 

Zo maak je de edelhertenbiefstuk klaar:

Dep de edelhertenbiefstukken droog.

Verhit in een ruime pan een scheut olijfolie. Als de pan en olie goed heet zijn leg je de edelhertenbiefstukken in de pan. Let op dat het niet spat, dit kun je voorkomen door de biefstuk van je af in de pan te leggen. Gebruik hiervoor een vleestang.

Bak beide kanten en zijkanten van de hertenbiefstukken snel bruin.

Draai het vuur wat lager en voeg een klont boter toe. Keer voor een minuut of 5-7 de hertenbiefstuk regelmatig om.

Verhit ondertussen een andere koekenpan met daarin een klont boter. Fruit hierin de andere helft van de knoflook en voeg daarna de kastanjechampignons toe. 

Vergeet niet af en toe bij je risotto te kijken en eventueel nog wat bouillon toe te voegen.

Haal het vlees uit de pan en wikkel hem in aluminiumfolie. Laat rusten terwijl je de laatste hand aan de risotto legt.

 

Terug naar de risotto:

Rasp naar smaak de Parmezaanse kaas door de risotto heen. Proef de risotto en voeg eventueel wat peper en zout toe.

Snijd de peterselie fijn en roer dit als laatste door de risotto.

Schep de risotto op, strooi de kastanjechampignons hier overheen, haal de hertenbiefstuk uit de folie en leg dit er bovenop.

Klaar om aan tafel te gaan. Geniet van de edelhertenbiefstuk met risotto, champignons en appel.

 

Eet smakelijk!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Biefstuk Edelhert
Biefstuk Edelhert
9.99
Bekijk Product
Jager&Boer Premium Olijfolie Extra Virgin
Jager&Boer Premium Olijfolie Extra Virgin
10.95
Bekijk Product