Hele kip op Oosterse wijze
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 10 sep 2024
-
233views
Hele kip op Oosterse wijze
Van hele kip maak je heerlijk je eigen gezonde bouillon óf dit smakelijke Oosterse gerecht! Dit gerecht combineert sappige kip met de romige textuur van kokosmelk en een pittige kick van rode peper. De frisse koriander en kruidige gember zorgen voor een perfecte balans van smaken. Ideaal voor een speciale gelegenheid of gewoon om je dagelijkse maaltijd een spannende twist te geven.
Voor dit gerecht gebruikten we een hele Gildehoen kip. Gildehoen kippen zijn gezonde kippen en worden gehouden met de intentie om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze krijgen meer ruimte om te scharrelen en te groeien in een natuurlijke omgeving. De dieren worden gevoerd met speciaal geselecteerd voer zonder antibiotica en groeibevorderende middelen. Dit proef je terug in de smaak van het kippenvlees dat sappig en mals is. Alles bij elkaar een prachtige kip dus die perfect tot zijn recht komt in dit heerlijk Oosterse gerecht.
Dit heb je nodig voor ongeveer 4 personen:
750 g krieltjes
400 ml kokosmelk
2 rode pepers
1 bosje koriander
4 cm verse gember
4 teentjes knoflook
1 limoen
4 el sojasaus
2 el honing
4 el kokosolie
Zout en peper
Zo maak je de Hele kip op Oosterse wijze:
We beginnen met het snijden van de kruiden. Hak de koriander grof, rasp de gember en snij de teentjes knoflook fijn. Rasp de schil van de limoen en pers de vrucht uit. Snij de rode peper in ringetjes. Afhankelijk van of je van pittig houdt of niet kun je een mildere variant van de hele kip maken door zaadjes te verwijderen of door minder peper te gebruiken. Halveer eventueel ook de krieltjes.
Meng in een kom de gember, knoflook, sojasaus, honing, kokosolie, limoensap en -rasp. Voeg naar smaak peper en zout aan de marinade toe.
Wrijf de hele kip in met de marinade, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Laat de kip minstens 1 uur marineren. Hoe langer de kip kan marineren, hoe lekkerder, dus een hele nacht in de koelkast zou ideaal zijn! Eventueel kun je af en toe wat van de marinade opnieuw over de kip heen doen.
Als de kip lang genoeg heeft kunnen marineren verwarm je de oven voor op 180°C.
Plaats de gemarineerde kip in een braadslee of ovenschaal.
Giet de kokosmelk over de kip en voeg de rode peperringetjes toe.
Dek de braadslee af met aluminiumfolie en bak de kip één uur in de voorverwarmde oven.
Haal na één uur de kip uit de oven en voeg de gehalveerde krieltjes rondom de kip toe.
Schep wat van de kokosmelk over de krieltjes.
Zet de braadslee zonder folie terug in de oven en bak nog eens 45 minuten tot 1 uur, of totdat de kip goudbruin en gaar is en de krieltjes zacht zijn. Bedruip de kip tussendoor een paar keer met het vocht uit de braadslee.
Haal de kip uit de oven en laat even rusten. Bestrooi daarna de kip met de grof gehakte koriander.
Serveer de kip samen met de krieltjes en de saus uit de braadslee.
Lekker met extra groenten zoals wortels of sperziebonen en wat rijst.
Laat je verrassen door deze verrukkelijke combinatie en geniet van een culinaire reis naar het Verre Oosten! Eet smakelijk!