4 GRATIS BURGERS MET UI EN KAAS T.W.V. 6.75 BIJ BESTEDING VANAF 30.-

Hele kip op 2 eenvoudige manieren bereid

Een heerlijke hele kip op tafel zetten, dat kan eigenlijk altijd. Of het nou Kerst is, vrienden komen eten, of je zin hebt in een avondje comfi food, een hele kip is altijd een goed idee. Het is alleen de bereiding waar mensen soms tegenop zien. Toch hoeft het bereiden van een heerlijk heel kippetje niet ingewikkeld te zijn. Met een van deze twee manieren - in de slowcooker of in de oven - maak je van een hele kip een feestelijke maaltijd! 

 

Zo bereid je de hele kip in de slowcooker

Dit heb je nodig: 

1 hele kip (bijvoorbeeld van Gildehoen of Polderhoen)

4-5 el Baharat kruiden van Jonnie Boer

2 uien

1 biologische citroen

Kernthermometer

 

Zo maak je het:

Haal de kip uit de koelkast, boen de citroen schoon, snij hem in tweeën, pel de uien en snij ze in ringen.

Stop vervolgens de citroen in de holte van de kip. Tijdens het garen zal er citroensap vrij komen. Dit zorgt ervoor dat de kip lekker mals wordt. Kruid de buitenkant van de kip met de Baharat kruiden. Wrijf de kip ermee in. Eventueel overgebleven kruiden kun je aan de binnenkant van de kip doen.

Leg de uienringen op de bodem van de slowcooker of crockpot en hier bovenop de hele kip. Leg de deksel op de slowcooker en zet  hem aan: op de hoge stand voor 5 uur.

Controleer of de kip gaar is door een vleesthermometer in het dikste gedeelte van de kip te steken zonder het bod te raken. Bij een temperatuur van minstens 75 graden is de kip gaar.

De kip zal na zijn bereiding in de slowcooker geen krokante buitenkant hebben. Wil je dat wel? Leg dan de kip nog 10 tot 15 minuten onder de gril. 

 

Zo bereid je de hele kip in de oven

Dit heb je nodig: 

1 hele kip (bijvoorbeeld van Gildehoen of Polderhoen)

2 el balsamico azijn

2 el honing

2 el mosterd

1 biologische citroen

3 takjes tijm

3 takjes rozemarijn

5 tenen knoflook

Olijfolie

Peper en zout

Kernthermometer

Bindtouw om de poten vast te binden (eventueel)

 

Zo maak je het:

Haal de kip uit de koelkast, verwarm de oven voor op 175 graden en vet een braadslee in.

Maak een dressing van de balsamico azijn, de honing, mosterd, 1 teen knoflook, peper en zout. 

Boen de citroen schoon en halveer hem. Vul de kip met de halve citroenen, de kruiden en de overgebleven knoflook. 

Dep de kip aan de buitenkant droog en smeer hem in met de dressing. 

Leg de kip in de braadslee. Eventueel kun je hem op (een rekje of) groente en aardappeltjes leggen. Steek de vleesthermometer in het dikste gedeelte van de kip maar zorg dat je niet het bot raakt. 

Zet de kip nu voor ongeveer 75 minuten in de oven. Bedruip gedurende de bereidingstijd de kip af en toe met het bakvocht. De kip is gaar wanneer een kerntemperatuur van 75 graden is bereikt.  

 

Eet smakelijk!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Gerelateerde berichten
  1. Coq au vin met kippendijen Coq au vin met kippendijen
  2. Gildehoen Kippendijen met knoflook en wijn op Spaanse wijze Gildehoen Kippendijen met knoflook en wijn op Spaanse wijze
  3. Kippenlevers met Stroganoffsaus Kippenlevers met Stroganoffsaus
  4. Mexicaanse kipdrumsticks uit de oven Mexicaanse kipdrumsticks uit de oven