Wild zwijn bout

Wild zwijn bout

Een hele bout uit de oven, aan het spit of van de barbecue is een feest voor het oog. Met zo'n groot stuk vlees waan je ook jezelf als een wilde.

 

Benodigdheden:
1 bout, ongeveer 4 kilo
Marinade voor haarwild (zie hieronder)
Peper en zout

Bereiding:
Marineer de bout en zet minstens 2 dagen weg op een koele plaats. Keer de bout geregeld en bedruip met de marinade. Laat op de dag van bereiding het vlees uitlekken en dep het droog. Zorg voor een ruime oven, een mooi vuur dan wel spit of gebruik de barbecue. Ga je voor roosteren: dennenappels, een melange van houtsoorten en kruiden kunnen wonderen verrichten. Zolang er maar geen witte aanmaakblokjes gebruikt worden. Het geheim van een mooie bout zit hem in de langzame garing. Een kerntemperatuur is handig: houd voor een bout die licht rose is, een kerntemperatuur van rond de 70 graden aan.


Benodigdheden marinade:
1 ui
2 wortelen
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
halve fles rode wijn
1 takje slederij
10 peperkorrels
3 kruidnagels
2 laurierblaadjes
10 jeneverbessen, gekneusd
1 takje tijm
1 dl olijfolie

Bereiding marinade:
Hak ui, wortelen, sjalotten en knoflook in stukjes. Leg het wild in een diepe kom of pan. Giet de wijn erover. Voeg alle ingredienten en olie toe. Driekwart van het te marineren wild moet onder de marinade staan. Soms vraagt het recept om een droge marinade, laat dan de wijn weg. Bij wild kan bij de marinade salie en mosterdpoeder worden toegevoegd.

 

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!