Zoete spareribs van de BBQ

Zoete spareribs van de BBQ

Ingrediënten
1 kg varkens spareribs
500 ml appelsap
200 gram Echte Boter van Erve Slendebroek
100 gram lichtbruine basterd suiker
je favoriete rub
je favoriete BBQ saus

Benodigdheden
BBQ met deksel
Een flesje om mee te sprayen
Aluminium folie
Blokjes rookhout (whisky oak in dit recept)
Klein kwastje om mee in te smeren

Bereidingswijze
Bereid je BBQ voor op indirect grillen en breng hem naar een temperatuur van 110˚C a 120˚C graden.
In de tussentijd bereid je de spareribs voor. Allereerst zul je de spareribs moeten ontdoen van zijn vlies aan de achterkant van de rib. Dit lijkt lastig maar valt reuze mee.
Je pakt een kruiskopschroevendraaier of de achterkant van een vork en wrikt deze voorzichtig aan het uiteinde onder het vlies tussen 2 botjes. Wanneer dit wat los laat wrik je het vlies omhoog en trek je met behulp van een stukje keukenpapier je vlies er in 1 beweging af.  

Bestrooi daarna de rib aan de voor en achterzijde met de rub. Een half uur tot een uur is voldoende om de rub in te laten trekken. Een nacht in de koelkast is echt overbodig. We gaan de spareribs klaar maken volgens de in BBQ jargon geheten 3-2-1 methode. Dit houd in het kort in 3 uur indirect in de rook, 2 uur ingepakt in de folie op de bbq en dan nog eens 1 uur zonder folie op de BBQ waarbij de rib nog eens 2 a 3 keer inlakt met een bbq saus.
Prima methode maar staar je niet blind op de tijden. Je kan afhankelijk van de dikte van het vlees ook de verhouding 2- 1- ½ aanhouden maar dit is een stukje ervaring die je ontwikkeld naarmate je vaker ribs gaat maken.
De rib kan op de BBQ voor ongeveer 3 uur. Hierbij spray je de rib om de 45 min in met appelsap.
Waarom? Hier zit een zuurtje in die het vlees wat malser maakt. Hebben de ribs na 2 a 3 uur een mooie kleur dan gaan we naar de volgende fase. Je legt 2 lagen folie op elkaar en verdeelt hierover wat basterd suiker en plakjes roomboter en legt hier vervolgens de rib op, met de bolle kant naar beneden. Hier schenk je vervolgens een scheutje appelsap bij en vouwt het pakketje netjes en strakjes dicht (let op dat er geen botje uitsteekt).
Daarna gaat dit pakketje weer op de BBQ voor ongeveer 2 uur. Na 2 uur haal je het pakketje eraf en haal je je rib uit de folie. Net als bij een cake kan je even met een prikker in het vlees tussen de botjes prikken, Gaat dit heerlijk soepel dan weet je dat ze gaar en goed zijn. Je legt je rib weer op de BBQ. Vang het vocht uit de folie op en meng dit een beetje aan met je BBQ saus. Na 10 minuten ga je de eerste keer je rib in kwasten met je BBQ saus. Dit herhaal je na ongeveer 10 minuten nog een keer. Laat de laatste laklaag even 5 minuten inwerken en daarna kan de sparerib eraf. Bij het aansnijden kan je het beste de rib met de bolle kant op je snijplank leggen. Op deze manier kan je het beste zien hoe de botjes lopen en waar te snijden.

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Spareribs
Spareribs
14.95
Bekijk Product