Oud-Hollandse klapstuk met hete bliksem

Oud-Hollandse klapstuk met hete bliksem

Oud-Hollandse klapstuk met hete bliksem

Klapstuk is afkomstig van de korte ribben van het rund, ook wel de klapribben genoemd. Het vlees is goed doorregen met musculair vet en bevat veel pezen. Het vlees is daardoor smaakvoller, maar ook wat taaier. Perfect om te stoven dus! En dat werd in vroeger tijden dan ook veelvuldig gedaan. Standaard werd er hete bliksem of zuurkool bij gegeten.

Met dit recept voor traditioneel Hollandse klapstuk met hete bliksem ervaar je de klassieke combinatie van mals rundvlees en smeuïge aardappelpuree.

 

Dit heb je nodig voor 3-4 personen:

500 g klapstuk

2 laurierblaadjes

1 winterpeen

2 Kruidnagel en 15 jeneverbessen (optioneel)

350 ml runderbouillon

800 g aardappelen, (iets) kruimig

1 kg elstar appels

50 g boter

Scheut melk

3 uien

1 el grove mosterd

150 g gerookte spekreepjes

Peper en zout  

 

Zo bereid je de klapstuk:

Snijd de klapstuk in blokjes bestrooi met peper en zout. Snipper 1 ui en snij de winterpeen in ringen.

Smelt wat boter in de pan en braad hierin de klapstuk samen met de ui rondom bruin.

Voeg het laurierblad, de kruidnagel, de jeneverbessen en bouillon toe en laat het vlees minimaal 2-3 uur op een laag vuur stoven.

 

Zo maak je de hete bliksem:

Schil de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes. Kook de aardappels met wat zout in zo’n 15-20 minuten gaar.

Schil de appels en snij in kleine blokjes. Snij de ui in halve ringen.

Verhit een beetje boter in een grote pan en bak hierin de ui en appel voor zo’n 10 minuten.

Giet ondertussen de aardappels af en stamp ze met de boter en eventueel een scheut melk tot een smeuïge puree. Roer de appel en de ui door de puree heen. Wij houden er zelf van om de structuur van appel te proeven, vandaar dat wij ze er los doorheen doen, maar je kunt er ook voor kiezen om de appel bij de aardappels te voegen en het geheel dan te stampen.

Doe de mosterd erdoor, breng op smaak met peper en zout en voeg gebakken spekjes toe.

Serveer de hete bliksem samen met de gestoofde klapstuk en overgiet het geheel met een beetje braadvocht.

 

Eet smakelijk!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Gerookte spekreepjes
Gerookte spekreepjes
4.33
Bekijk product
Klapstuk Blonde d'Aquitaine
Klapstuk Blonde d'Aquitaine
10.49
Bekijk product