Wild Zwijn Procureur
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 26 jul 2021
-
999views
Wild Zwijn Procureur, is dat lekker?
Die vraag krijgen wij wel vaker en daar kunnen we heel kort op antwoorden; Ja! wild zwijn procureur is echt heerlijk en een absolute aanrader. Alle delen van het wild zwijn zijn trouwens heel lekker, niet alleen procureur. Zoals je weet gebruiken wij praktisch alles van het wild dat wij jagen en dat is bij het wild zwijn niet anders. Kijk maar eens op onze Wild Zwijn pagina hier zie je wat we er nog meer van maken!
Wat is procureur en waar zit het in het wild zwijn
Procureur is net zoals een boerderij varken nekvlees zonder bot, in de afbeelding zie je de locatie net onder het oor van het wild zwijn.
De slager maakt van een boerderij varken meestal schouder- of hals-karbonade van dit deel. De procureur van wild zwijn houden wij meestal aan een stuk, zodat we er heerlijke Low & Slow gerechten mee kunnen maken. Een wild zwijn heeft door zijn leefwijze altijd wat magerder vlees dan een boerderij varken, dit komt met name doordat een wild zwijn veel meer loopt op zoek naar voedsel. Procureur van wild zwijn heeft daardoor een hele mooie combinatie van mager vlees en spek.
Waar komt onze Wild Zwijn Procureur vandaan
Zoals je weet jagen wij zelf en is ons doel om zoveel mogelijk wild zwijn (en al het andere wild) uit onze eigen jachtvelden in Nederland en Duitsland te halen. Daarnaast leveren ook bevriende jagers wild zwijn vlees aan vanuit de Veluwe. Al dit wild (zwijn) is 100% traceerbaar en we zijn dan ook trots om dit te mogen aantonen met het keurmerk Echt Wild.
Dit keurmerk garandeert dat dit vlees afkomstig is van dieren die in de vrije natuur geleefd hebben, geen medicijnen hebben toegediend gekregen en altijd zelfstandig naar voedsel hebben gezocht. Daarnaast mag dit wild enkel geschoten zijn door gediplomeerde jagers en geborgd zijn door gekwalificeerde personen. Meer lezen over het keurmerk? Klik dan hier.
De smaak van Wild Zwijn Procureur
Omdat een wild zwijn altijd buiten leeft in alle weersomstandigheden en daar ook zijn eigen voedsel moet zoeken, heeft dit invloed op de smaak en hoe het vlees er uit ziet. Een wild zwijn is vooral ’s nachts op pad en legt per nacht vele kilometers af op zoek naar het lekkerste eikeltje of beukennootje. Hierdoor is het vlees een stuk magerder en roder van kleur dan het normale varken. Het vlees bevat daarnaast veel eiwitten, ijzer en een hoog gehalte omega 3 vetzuren. De smaak van het wild zwijn wordt ook beïnvloed door de leeftijd. De stelregel hierbij is, hoe ouder het zwijn, hoe krachtiger de smaak van het vlees. De meeste mensen staan vaak verbaasd over de verfijnde smaak van dit heerlijke vlees, een aanrader!
Wat kan ik maken met Wild Zwijn Procureur
Wild zwijn procureur wordt vooral gebruikt voor Low & Slow gerechten, dus langzaam indirect gegaard op de BBQ bijvoorbeeld. Nog geen ervaring met deze low & slow manier van bereiden? Lees dan ons uitgebreide artikel met alle informatie die je nodig hebt om deze bereidingswijze zelf ook te proberen, klik hier!
Photocredit: reckonsouth/Rodney Scott
Verreweg het bekendste recept voor de bereiding van (wild zwijn) procureur is natuurlijk pulled pork Boar! Pulled pork is afkomstig uit de Verenigde Staten en een typisch gerecht wat je aantreft in de ‘Southern BBQ’ stijl. Deze stijl van barbecueën is voornamelijk afkomstig uit de staten North en Southern Carolina. In deze staten worden van oudsher veel varkens gehouden.
Pulled Boar gemaakt van wild zwijn procureur is simpelweg één van de lekkerste gerechten die ik tot nu toe heb klaargemaakt, natuurlijk hou ik ook van een dikke juicy steak, maar als ik een BBQ feestje heb en er komt een man of 10 tot 15 dan is een gerecht zoals pulled boar van wild zwijn procureur gewoon ideaal. Het kost best wat voorbereidingstijd, maar dat is ook gelijk het voordeel er van. Alles ruim van te voren klaarmaken en zo timen dat je kan uitserveren als je vrienden er zijn. Daarnaast heb je met een paar kilo wild zwijn procureur een hoop pulled boar waar je dit soort heerlijke broodjes kan maken:
En die vind echt iedereen lekker, zeker in combinatie met zo’n lekker biertje van Maallust!
Low & Slow
De naam zegt het al.. Lage temperaturen en Langzaam, dat heeft wild zwijn procureur nodig. Dit komt omdat het collageen omgezet moet worden naar een gelatine substantie die helemaal door het vlees trekt en het daarom super zacht en mals maakt. Denk aan sudderlappen, die hebben ook tijd nodig.
Dry rub
Het best bewaarde geheim van elke pitmaster.. maar gelukkig hebben wij Pork Powder van Don Marcos! Dit zijn gewoon top-rubs die door de beste pitmasters gebruikt worden.
Wij hebben een selectie van de beste kruiden en rubs voor je samengesteld, zodat elk gerecht een succes wordt! Klik hier voor de hele lijst met kruiden en rubs.
In de pan of op de BBQ?
Tja.. wij zijn natuurlijk niet objectief meer als het aankomt op die keuze.. wij gaan altijd voor de BBQ. Waarom? Vooral om die extra rokerige smaak die het toevoegt aan het vlees. Dat is iets wat je in een slow cooker of oven simpelweg niet krijgt. Wij gebruiken het liefst een Kamado voor alles wat met Low & Slow te maken heeft, doordat de Kamado keramisch is, houdt deze gemakkelijk warmte vast en is de juiste lage temperatuur veel eenvoudiger stabiel te houden dan in een stalen BBQ.
Enthousiast geworden over wild zwijn procureur? Het water loopt me in mond inmiddels..
Tag ons in je social media posts. We zijn erg benieuwd naar jou ervaringen met wild zwijn procureur!