Romige stoof van gemengd wildpoulet, cider en Macaire-aardappels
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 31 okt 2022
-
1595views
Romige stoof van gemengd wildpoulet, cider en Macaire-aardappels
De gemengde wildpoulet van Jager en Boer bestaat uit stukjes ree, wild zwijn en hert. Maak er bijvoorbeeld eens een romig stoofpotje mee. Dit recept is feestelijk en bevat een verrassende combinatie van cider, vanille en romige crème fraîche. Maak er Macaire aardappels bij voor een bijzonder gerecht. Schenk er Crémant d’Alsace bij, een bubbelwijn uit de Elzas. Deze wijn is droog en aromatisch als champagne en dit past heerlijk bij de romige smaken van dit gerecht.
Romige stoof
Voor het recept heb je nodig:
1kg gemengd wildpoulet van ree, hert en wildzwijn
350ml wildfond
150ml droge cider (brut) of Crémant d’Alsace
2 winterwortels
2 rode uien
2 eetlepels tomatenpuree
Een potje crème fraîche (geen zure room)
1 vanillestokje
10 roze peperkorrels
2 laurierblaadjes
10 pimentkorrels
20 korianderkorrels
Zeezout
Een eetlepel basterdsuiker
Druivenpitolie
Zo maak je de romige stoof:
Verhit de oven voor op 160 graden.
Snij de uien in acht stukjes in de lengte, de wortels in reepjes.
Braad de gemengde wild poulet in porties in de olie kort bruin.
Neem de gemengde wild poulet uit de pan en bak ook de groenten kort aan. Zet het vuur iets zachter en bak de tomatenpuree 2 minuten mee.
Voeg het vlees toe en alle overige ingrediënten, het vanillestokje in zijn geheel.
Zet drie uur in de oven en laat de stoofpot dan een half uur rusten. Proef of het zout genoeg is en voeg eventueel nog zout toe. Vis de laurierblaadjes eruit en het vanillestokje. Schraap met een puntig mes de zaadjes uit het vanillestokje en voeg deze toe aan de stoofpot. Laat de peperkorrels en korianderkorrels zitten.
Macaire aardappeltjes
Dit heb je nodig voor de macaire aardappeltjes:
600 gram Doré-aardappelen of aardappels met een rode schil (kruimige aardappelen)
50 g ongezouten roomboter
Gemalen witte peper en zout
Nootmuskaat
Olijfolie
Zo maak je de macaire aardappeltjes:
Macaire is een aardappelgerecht waarbij aardappelpuree wordt gekruid en vermengd met boter en kruiden. Daarna wordt het in een vorm in boter gebakken. Je kan het in soesjesvorm maken voor een extra mooi resultaat.
Gaar aardappelen in de schil in de oven op 170 graden. Ze zijn klaar als ze uit elkaar vallen. Gebruik bij voorkeur Doré-aardappelen of aardappels met een rode schil. In ieder geval kruimige aardappelen. Breng hiernaa de oven naar 200 graden.
Haal de aardappelpulp uit de schil en weeg 500 gram af. Voeg 50 gram ongezouten roomboter toe. Kruid met zout en gemalen witte peper. Eventueel nootmuskaat. Maak er rozetjes van als je het echt chique wilt maken.
Verhit een hapjespan. Giet er een laagje olijfolie in. Laat het zo heet worden, dat de olie gaat roken. Giet de olie uit de pan in een kopje en zet hem terug op het vuur, druk direct de aardappelpuree met een opscheplepel in de super hete pan. De aardappel kleeft niet en maakt direct een korst. Of zet heel snel de rozetten in de pan. Breng de koek of rozetten over op een bakplaat. De koek kan je nog insnijden met een vork voor een mooie vorm. Bak de aardappelkoek of de rozetjes in de oven af gedurende 20 minuten. Eventueel bruin je de laatste 5 minuten met de grillfunctie in de oven. Snij de koek in plakken.
Eet smakelijk!
Liever een ander recept? Neem dan een kijkje bij ons recept voor pannenkoeken met wildstoof.
Gemengd wildpoulet van Jager en Boer is afkomstig van echt wild en dus ook voorzien van het ECHT WILD keurmerk. Het vlees is afkomstig van dieren die in het wild zijn opgegroeid. Deze dieren leven met het ritme van de natuur, ze zoeken in vrijheid zelf hun eten dat elk seizoen anders is. Dat proef je aan de rijke, kruidige smaak van het vlees.
Heb je na het lezen van dit heerlijke recept ook trek gekregen in wildpoulet van ree, hert en wildzwijn? Koop dan vandaag nog de lekkerste wildpoulet mix bij Jager & Boer! Voorzien van het ECHT wild keurmerk!