In 10 tips de lekkerste wildstoof op tafel!
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 26 okt 2022
-
3991views
In 10 tips de lekkerste wildstoof op tafel!
Wildstoof is comfortfood, vooral in de herfst en winter. Niet alleen oma’s maken de meest heerlijke stoofpot. Jager en Boer heeft diverse soorten wildpoulet voor een stoof. Met deze tien tips maak jij ook de lekkerste wildstoof zelf!
Tip 1 - kies het juiste vlees
Voor wildstoof kies je vlees, dat lang mag pruttelen. Het is zonde om vlees te kiezen, dat in korte tijd klaar is. Vlees met een beetje vet en veel bindweefsel is geschikt voor wildstoof. Wildpoulet is het beste voor wildstoof. Jager en Boer heeft wildstoofvlees van verschillend wild:
- Reepoulet heeft de meest zachte smaak en een roze kleur. Je koopt het makkelijk online bij Jager en Boer.
- Wild zwijn is erg lekker in een stoofpot. De smaak hangt af van de leeftijd. Hoe ouder het dier, hoe sterker de smaak. Ruik aan het vlees voor het bereiden, om te bepalen of het een wat ouder dier is. In dat geval is marineren en goed kruiden belangrijk.
- Edelhert is stevig, rood vlees dat geschikt is voor een stevige wildstoof.
- Het beste van alles zit in wildpoulet van Jager en Boer met een mix van wild zwijn, ree en edelhert. Natuurlijk ook bij ons verkrijgbaar.
Tip 2 - een goede voorbereiding
Als je het maken van de wildstoof goed voorbereid, kan er eigenlijk niets misgaan. Belangrijk: laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Reken op een uur per 500 gram. In dat uur kan je al wat werk voorbereiden, zoals groenten in stukken snijden. Marineren is een goed idee om het wildvlees vooraf al zacht te maken. Voeg aan de marinade de kruiden en het zuur toe die je ook gebruikt om te koken, je gebruikt de marinade dan bij het koken. Als je het langer wilt laten intrekken dan doe je dat al vooraf in de koelkast.
Tip 3 - voeg vocht en zuur toe
Tijdens het stoven moet het vlees onder een vloeistof staan. Kies een vloeistof die smaak toevoegt en het vlees zachter maakt. Zure vloeistoffen doen dat werk: wijn, bier en azijn. Geen zorgen over de alcohol, want dat verdampt tijdens het stoven. Ook citroen- of sinaasappelsap kan. Als je niet van zuur houdt, vergeet dan niet toch een vloeistof toe te voegen. Dat kan bouillon of gewoon water zijn.
Het zuur helpt bij het koken om het bindweefsel af te breken, zeker bij vlees van wat oudere dieren. Het bindweefsel verandert tijdens het stoven in stoffen die erg gezond voor je zijn, zoals glucosamine. Het vlees smelt tijdens het stoven als het ware uit elkaar tot een lekkere zachte stoofpot.
Tip 4 - zoet doet goed
Voeg iets zoets toe aan je wildstoof, dat combineert goed met de wilde smaak. Kersen, sinaasappel, appelstroop, vijgen en cranberries: alle vruchten doen het goed in wildstoof. In Limburgs ‘zoervleisj’ of zuurvlees gaat een combinatie van appelstroop en ontbijtkoek. Ook voor wild is dit een waanzinnig lekkere combinatie van zoet en zuur.
Tip 5 - kruid je wildstoof
Kruiden krijgen in wildstoof alle tijd om smaak af te geven en te mengen met de wilde smaak van het vlees. Kies voor kruiden met een uitgesproken smaak. Deze kruiden passen goed bij de smaak van wild en geven langzaam maar veel smaak af. Eventueel bind je takjes samen met touw of je stopt de kruiden in een thee-ei in je wildstoof.
Klassieke kruiden zijn laurierblad, jeneverbes, kruidnagel, peper en nootmuskaat. Specerijen die pittig-zoet zijn doen het ook goed, zoals foelie, gember en roze peper. De mediterrane keuken gebruikt vooral de houtige groene kruiden. Dat zijn rozemarijn, tijm, laurier, salie en dragon. Dragon heeft een anijsachtige smaak, je koopt het lang niet overal, maar natuurlijk wel bij Jager en Boer!
Stoof bij peterselie de steeltjes mee, voeg de blaadjes als laatste toe vlak voor het opdienen.
Oosterse smaken combineren ook goed in een wildstoof, zoals kaneel, korianderzaad, zwarte of gewone komijn, kerrie en gekonfijte citroen. Denk ook eens aan ‘sumak’ en ‘ras el hanout’. Zelfs currypasta’s en kerrie combineren verrassend goed.
Tip 6 - voeg veel groenten toe
Groenten maken de stoofpot vol en geven smaak. Ui en knoflook zijn altijd goed als basis. Knolselderij, wortel, pastinaak, prei: groenten die vast blijven bij het koken en wat aards smaken combineren goed in wildstoof. Ook kool en peulvruchten zijn lekker, serveer deze apart van de stoof.
Tip 7 - sudderen en stoven
Stoven moet op lage temperatuur, net onder of net boven het kookpunt. Een lage temperatuur en langere stooftijd is alleen maar beter. Gebruik een oven als je die hebt, dan weet je zeker dat de temperatuur klopt en komt de warmte niet alleen van onderen. Met een wildstoof op het vuur moet je vaker controleren. Een gietijzeren pan gaat een leven lang mee en verdeelt de warmte het beste.
Tip 8 laat het rusten
Stoven is sowieso een werk met geduld, maar na de voorbereiding is het vooral wachten. Heel geschikt voor een luie dag thuis. Als je stoofpot klaar is, laat deze dan een half uurtje rusten. De volgende dag is je wildstoof nog lekkerder!
Tip 9 maak meerdere porties
Wildstoof is zo lekker, het loont de moeite om meer tegelijk te maken en een deel in te vriezen of cadeau te doen.
Tip 10 raak verslaafd aan wild!
Als je eenmaal een wildstoof hebt gemaakt, wil je dat zeker vaker doen. Het proberen van de diverse soorten wild is leuk en lekker. Inspiratie nodig? Probeer onze recepten eens:
Wil je liever dat iemand anders voor je kookt? Jager&Boer doet het voor jou. Ook kant-en-klare wildstoof is bij ons te krijgen!
Eerlijk wild van het veld tot op je bord
Het wild vlees dat Jager&Boer verkoopt is 100% wild. De dieren hebben een vrij leven in de natuur gehad. Ze kiezen zelf hun eten en leven met elkaar van wat de natuur ze biedt. Het wild van Jager&Boer is dan ook het beste scharrelvlees. Probeer het ook en bestel vandaag nog!