Temaki sushi met ossenhaas
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 29 jul 2024
-
116views
Temaki sushi met ossenhaas
Sushi is de afgelopen jaren erg populair geworden. En ook wijzelf houden van goede sushi op zijn tijd. Vaak wordt sushi gemaakt met vis, maar gelukkig zijn er voor vleesliefhebbers als ons ook opties met vlees.
We doken zelf de keuken in en maakten temaki: sushi dat letterlijk "handgerold" betekent. Temaki is geen klein opgerold hapje dat je met stokjes eet, maar een kegelvormig pakketje dat bedoeld is om met de hand te eten. Nori, of te wel gedroogd zeewier, wordt gebruikt om alle ingrediënten zoals de rijst, groente, vlees of vis bij elkaar te houden. De bedoeling is om de temaki na het rollen direct te eten, zodat de nori knapperig blijft.
De vulling die wij in de temaki gebruiken is naast sushirijst, avocado, komkommer en ingemaakte wortel, ossenhaas. Ossenhaas, of te wel biefstuk van de haas, is het magerste en meest malse biefstuk van het rund. Het heeft weinig tijd nodig om gaar te worden en kan daarom vrij snel de temaki in. In dit recept beschrijven we hoe je deze heerlijke sushi met ossenhaas maakt.
Dit heb je nodig voor de Temaki sushi met ossenhaas:
Voor de sushirijst:
500 gram sushirijst
600 ml water
100 ml rijstazijn
50 g suiker
1 theelepel zout
Voor de ingelegde wortel:
1/4 kop rijstazijn
1/4 kop water
2 el suiker
1 tl zout
Voor de marinade:
2 el sojasaus
1 el sesamolie
1 teentje knoflook
1 tl geraspte gember
1 el honing
1 tl rijstazijn
Voor de vulling:
250 g ossenhaas
1 avocado
Verse koriander
4 nori vellen
1 komkommer
2 el sesamzaadjes
Zo maak je de Temaki sushi met ossenhaas:
Haal de ossenhaas uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
Daarna gaan we aan de slag met het maken van de sushirijst. Spoel de sushirijst goed onder koud water af totdat het water helder is. Laat de rijst 30 minuten in water staan en giet het daarna af.
Gebruik een pan met dikke bodem (bijvoorbeeld een gietijzeren pan) en deksel. Voeg 600 ml water en de rijst toe en kook deze op middelhoog vuur. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de rijst 15 minuten staan met de deksel op de pan. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat de rijst dan nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.
Verwarm ondertussen de rijstazijn, suiker en zout in een kleine pan tot de suiker en zout zijn opgelost (niet laten koken). Daarna kan het mengsel door de sushirijst gespateld worden. Laat daarna de sushirijst afkoelen tot kamertemperatuur.
Terwijl de sushi opstaat, bereiden we de ingemaakte wortel. Meng hiervoor de rijstazijn, het water, de suiker en het zout in een kleine kom tot de suiker en het zout zijn opgelost.
Voeg de julienne gesneden wortel toe en laat minstens 30 minuten staan. Dit kun je ook een dag van tevoren doen. Hoe langer de wortel staat, hoe intenser de smaak wordt.
Vervolgens maken we de marinade. Snijd de knoflook fijn en meng met de rest van de ingrediënten voor de marinade. Laat daarna de ossenhaas zo’n 15 tot 30 minuten in de marinade staan.
Snijd ondertussen de avocado in dunne plakken en de komkommer julienne. Hak de koriander grof en snij de nori vellen in de lengte doormidden.
Als de ossenhaas lang genoeg in de marinade heeft gestaan, verhit je een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gemarineerde ossenhaas aan beide kanten, ongeveer 1-2 minuten per kant, tot de ossenhaas aan de buitenkant mooi bruin is maar rosé van binnen. Haal de ossenhaas uit de pan en laat het vlees iets afkoelen. Snij daarna het vlees in dunne plakjes.
Dan is het tijd om de temaki te gaan rollen. Pak een halve nori vel met de ruwe kant naar boven. Leg een kleine hoeveelheid sushirijst (ongeveer 1-2 eetlepels) in het midden van het nori vel en spreid het licht uit, maar laat de randen vrij. Voeg wat avocado, ingelegde wortel, komkommer, sesamzaadjes, koriander en stukjes gebakken ossenhaas toe.
Rol nu het nori vel op tot een kegelvorm. Begin bij de hoek links onderin en werk naar rechts boven. Gebruik een paar korrels rijst als 'lijm' om de rand van het nori vel vast te plakken.
Serveer de temaki rolletjes gelijk met wat sojasaus, wasabi en ingelegde gember. Eet smakelijk!