Hoe snijd je vlees?

Hoe snijd je vlees?

Je bent de hele middag bezig geweest een prachtig stuk vlees te bereiden op de barbecue, je hebt aandacht besteed aan het kruiden en marineren van het vlees, je hebt de barbecue op een constante temperatuur gehouden en zorgvuldig de kerntemperatuur tot de juiste hoogte gebracht. Nu is je stuk vlees klaar, terwijl het op de plank ligt de rusten zie je hoe sappig het vlees is en je krijgt onmiddellijk zin om je tanden erin te zetten. Maar hoe snijd je een stuk vlees nu het beste aan? Want dit perfect gegaarde stuk vlees moet natuurlijk ook perfect gesneden worden, wij leggen je uit hoe!

 

Het (vlees)mes
Het snijden van vlees in mooie gelijkmatige stukken of plakken wordt ook wel trancheren genoemd. Van het grootste belang bij het snijden van het vlees is dat je een scherp, niet gekarteld (vlees)mes gebruikt. Zo gebruik je een aanzetstaal bijvoorbeeld om het mes scherp te houden, niet om het mes scherp te maken. Gebruik je aanzetstaal dus tijdens ieder gebruik zodat je je mes altijd scherp houdt. Wanneer je erachter komt dat je mes zijn beste tijd heeft gehad kun je hem het beste laten slijpen door een goede slijper. Bij het aanzetten van het mes op het aanzetstaal moet je mes een hoek hebben van ongeveer 20 graden ten opzichte van het aanzetstaal voor een optimaal resultaat.

 

 

De draad van het vlees
Het vlees bestaat uit spiervezels, deze vezels lopen allemaal in één richting. Deze richting heet de draad van het vlees. Als je het vlees dwars op de draad snijdt, dus niet in dezelfde richting waarin de draad loopt, snijd je de spiervezels in korte stukjes waardoor ze veel makkelijker te kauwen zijn en het vlees vele malen malser is. Je kunt de richting van de draad het beste controleren voordat je het vlees gaat bereiden, dan is het namelijk makkelijker te zien dan na de bereiding. Zo weet je direct hoe je je vlees het beste kunt gaan snijden.

 

 

Snijden
Snijd het vlees met je scherpe mes in niet al te dikke plakken en laat het mes het werk doen. Druk niet te hard op het vlees want door te drukken verliest het vlees zijn vocht en wordt het minder mals. Om veilig te snijden is het het beste om je vingers in de klauwgreep te houden.

 

 

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!