Wild kopen bij de jager
- Jager&Boer
- Wild
- 15 okt 2021
-
129views
Wild kopen bij de Jager
Wanneer de dagen lengen, bladeren beginnen te verkleuren en de ochtenddauw over de velden glinstert, begint het hart van de wildliefhebber sneller te kloppen. Het najaar is immers de perfecte tijd voor bitterzoete bockbieren aan de knisperende open haard, maar óók voor het officiële startschot van het traditionele wildseizoen. Het wild dat je koopt bij Jager & Boer is wildbraad van de hoogste kwaliteit, geschoten in eigen en lokale jachtvelden in Nederland en Duitsland, en uiteraard zijn ook alle officiële afschotpapieren voorhanden! Voor het kopen van echt wild, afkomstig van de jager, moet je dus bij Jager & Boer zijn!
Wat is Écht wild?
Wild is een verzamelnaam voor alle dieren die in de vrije natuur leven. Het kan hierbij om zowel haarwild als vederwild gaan: vlees van zoogdieren of gevogelte. Wanneer je wild koopt ga je er eigenlijk standaard vanuit dat het gaat om vlees dat tijdens de professionele jacht verkregen is. Het werkt helaas niet zo simpel. Wild wordt helaas te vaak verkocht onder de noemer wild terwijl dit niet het geval is. Om dit te voorkomen is het keurmerk ECHT Wild in het leven geroepen.
Het keurmerk ECHT wild is een speciaal keurmerk voor groothandels, poeliers, restaurants en winkels die werken met wild dat ook echt uit de vrije natuur komt. Zo hebben de wilde dieren in vrijheid geleefd in hun natuurlijke habitat, hebben ze zichzelf moeten voorzien van voedsel, zijn ze niet kunstmatig bijgevoerd en hebben ze nimmer medicatie of antibiotica toegediend gekregen. Een ander belangrijk kenmerk is dat ze geschoten zijn door gediplomeerde jagers en geborgen zijn door gekwalificeerde personen. Het wild dat je koopt bij Jager & Boer heeft uiteraard het label ECHT wild!
Wanneer kan je wild eten?
In de intro heb je al kunnen lezen dat het culinaire wildseizoen in het najaar van start gaat. Traditioneel gezien loopt het “wildseizoen” van 15 oktober tot 31 december. Dit is namelijk de periode waarop er op de meeste wildsoorten gejaagd mag worden. De grootste uitzondering hierop is de reegeit die alleen bejaagbaar is van 1 januari tot 15 maart en de reebok die van 1 mei tot 30 september bejaagbaar is.
Vers wild is dus enkel rond deze periodes verkrijgbaar, maar dit betekent natuurlijk niet dat je buiten die periode geen wild kunt vinden of eten! Het vlees kan namelijk perfect ingevroren worden, waardoor je ook buiten het jachtseizoen gewoon van heerlijke wildgerechten kunt genieten.
Waarom wild kopen bij de jager?
Het antwoord op deze vraag hebben we hierboven al kort toegelicht, maar buiten het feit dat je weet dat het vlees professioneel is geschoten, is het wellicht ook belangrijk om te weten wat dit precies in houdt en waar je vlees vandaan komt.
Een jager is dus een gekwalificeerd deskundige die bevoegd is om wild te schieten. De jager houdt echter ook goed bij of het dier enige tekenen van ziekte of andere afwijkingen vertoont. Daarnaast is er een officieel openbaar register dat bijhoudt welk dier waar, wanneer en door wie is geschoten. Daarbij wordt vlees van het wild altijd in een laboratorium, d.m.v. vleesmonsters, getest op aanwezigheid van trichine.
Het vlees dat je koopt bij Jager & Boer is afkomstig van ARTEMIS, die van jagers het beste wildvlees uit de lokale bossen binnen krijgt. Het vlees is gegarandeerd natuurlijk en duurzaam en de productie is ver verwijderd van de industriële bio-industrie. Het wildvlees van Artemis herken je aan zijn smaak met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, een laag vetgehalte en een hoog vitamine- en mineraalgehalte. Wil je ook genieten van een heerlijk stukje wild, afkomstig uit Nederland of Duitsland, neem dan een kijkje bij ons ruime wild assortiment!
De unieke smaak van de verschillende wildsoorten
Wild heeft een aantal bijzondere kenmerken ten opzichte van gekweekt vlees. Zo heeft het een karakteristieke en, in veel gevallen, een krachtige smaak. De voornaamste reden hiervan is het gevarieerde dieet van wild in vergelijking met het dieet van kweekdieren. Koop je wild bij Jager & Boer dan heb je de keuze uit verschillende wildsoorten, allen met een geheel eigen smaak. Het wild van Jager & Boer is zoals aangegeven afkomstig van Artemis’ eigen jachtvelden in Nederland en Duitsland. Hierdoor is er het gehele jaar door een vaste aanwas van verschillende soorten wild als wild zwijn, ree, edelhert, haas en wild gevogelte.
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten wild en hun unieke smaakbeleving!
Wild zwijn
Het wild zwijn is de voorouder van de varkens die je in de stallen terugziet. Het is echter fout te denken dat de smaak van deze dieren hetzelfde is. In vergelijking met varkensvlees is vlees van het wild zwijn een stuk steviger, krachtiger en magerder. Deze verschillen komen voornamelijk door het verschil in leefwijze. Zo is het wild zwijn hele dagen in beweging, wat zorgt voor magerder vlees, maar geniet hij ook een dieet bestaande uit grassen, bladeren, wortels, verschillende noten-, vruchten- en paddenstoelensoorten. Daarbij is het opportunistisch genoeg om af en toe ook kleine dieren als regenwormen en muizen te verorberen. Dit brede dieet geeft het wild zwijn zijn rijke en bijzondere smaak.
Onze tip? Probeer eens een heerlijke ‘pulled wild boar’ te maken van een mals stukje wild zwijn procureur. Meer informatie over wild zwijn en lekkere wild zwijn gerechten vind je hier!
Ree
De ree is een van de bekendste hertensoorten die in Nederland te vinden is. Het is een van de edele diersoorten met een delicaat dieet dat bestaat uit bloemknoppen, jonge bladeren, kruiden en noten. Hierdoor heeft het vlees een kenmerkende en zachte smaak. In vergelijking met veel andere soorten wild is ree ook erg mals. Zéker het rugfilet van het ree staat hierom bekend.
Let wel dat je bij reevlees in smaak een onderscheidt moet maken tussen reegeit en reebok. Het grootste verschil komt door de periode waarin er op deze jonge reeën gejaagd wordt. Doordat de reegeit bejaagbaar is van 1 januari tot 15 maart, in een tijd dat voedsel schaars is, is de smaak van reegeit minder kruidig dan het vlees van de reebok, welke bejaagd mag worden van 1 mei tot 30 september, een periode waarin er voldoende gelegenheid is om te snoepen van kruiden, grassen, jonge loten en scheuten. Het lekkerste reevlees vind je hier!
Edelhert
Het edelhert wordt ook wel als de koning van de Nederlandse fauna gezien. Het is met afstand het grootste levende dier van Nederland. Volgens de legende mochten vroeger enkel edellieden op het dier jagen, waar het zijn naam ook aan dankt. Gelukkig is dat vandaag de dag anders en kan iedereen van een prachtig en heerlijk stuk edelhert biefstuk genieten.
Het veelzijdige menu van (edel)herten bestaat uit grassen, heide, knollen, wortels, vruchten, zaden en loof van bomen en struiken. Aan dit gezonde dieet dankt het hertenvlees zijn volle en kruidige smaak. Het prachtige donkerrode, malse en vetarme vlees van het hert is geschikt voor eindeloos veel gerechten: een heerlijke wildstoof, ragout of sappig lendenbiefstukje. Ontdek hier het lekkere hertenvlees van Jager & Boer!
Haas
De Europese haas is een veelzijdig dier dat afhankelijk van zijn leefgebied een andere smaak heeft. Hazen die oproeien op de heide eten voornamelijk kruiden en gewassen. Hierdoor hebben ze een veel meer uitgesproken smaak dan de zogenaamde ‘polderhazen’ die vaak grotendeels leven op graansoorten en (suiker)bieten. Bij het donkerrode vlees van de haas proef je dan ook echt een overduidelijke wildsmaak. De haas is in Nederland echter alleen bejaagbaar in het officiële wildseizoen. Gelukkig is dit ook de periode waarin de uitgesproken wildsmaak uitstekend tot zijn recht komt in een stoofpotje van haaspoulet. Voor alle soorten haasvlees, klik je hier!
Wild Gevogelte
Als het aankomt op wild gevogelte heb je verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Zo heb je om te beginnen de fazant. Verreweg de meest gegeten soort ‘vederwild’. Fazant staat bekend om een heerlijk kruidige en aromatische smaak, dat het te danken heeft aan haar dieet van kruiden, bessen en insecten. Een andere wild variant is de wilde gans. In tegenstelling tot fazant wordt gans in Nederland echter weinig gegeten. Ganzenvlees heeft namelijk de naam vrij droog en taai te zijn. Erg zonde, omdat je bij de juiste bereiding een stuk ganzenborst boterzacht kunt bereiden.
Nog een die zeker genoemd moet worden is wilde eend. Het vlees van wilde eend is rood tot donkerrood van kleur en heeft een uitgesproken en krachtige delicate wildsmaak. Het vlees is bovendien heerlijk mager. Ben je dus een liefhebber van een krachtig stukje wild gevogelte, kijk dan hier voor een heerlijk stuk wilde eend!
Wild vlees is gezond!
Wild vlees is niet alleen lekker, maar ook gezond. Wild heeft namelijk een aantal onmiskenbare voordelen ten opzichte van kweekvlees. Zo is wild vlees relatief mager en bevat het vooral onverzadigde vetten. Wilde dieren hebben immers een veel actievere levensstijl om voedsel te vinden of juist om te voorkomen om zelf als voedsel te eindigen.
Door deze actieve en gezonde levensstijl, in combinatie met een gevarieerd dieet, bevat wild vlees veel ijzer, vitamine B, proteïnen en zink. Wild wordt niet gevaccineerd en krijgt geen antibioticakuren. Het is een puur product van een dier dat zich op natuurlijke wijze heeft kunnen gedragen, en dat proef je! Wild is een prachtige toevoeging binnen iedere moderne, duurzame en milieubewuste keuken waar smaak en dierenwelzijn van belang zijn.
Eenvoudig Wild kopen bij Jager & Boer
Ben je ook benieuwd geworden naar de unieke smaak van wild? Wacht dan niet langer en koop vandaag nog dit heerlijk stukje natuurvlees bij Jager & Boer! Hoe? Dat is heel eenvoudig! Kies het favoriete stukje wild, selecteer het gewicht en plaats deze in jouw winkelwagen! Is jouw bestelling compleet dan klik je in je winkelwagen op afrekenen. Vul nu je persoonlijke gegevens in en geef aan of je je bestelling zelf wilt afhalen bij een van onze pick-up points of dat wij deze gekoeld, met isolatiemateriaal en diepgevroren gelpacks/koelelementen, bij je mogen bezorgen! Vanaf dit punt doen wij de rest! Dat is wel heel simpel, toch?!